Hozzávalók
-
1db tyúk – ne boltban vegyünk, hanem a piacról, lehetőleg falusinak tűnő nénitől
-
6db sárgarépa – nagyobb
-
2db fehérrépa – közepes
-
1db zeller – kisebb
-
1db karalábé
-
1db hagyma – kisebb
-
1csokor petrezselyem zöldje
-
15szem fekete bors
-
só
-
ételízesítő
Minden levesek királya, ami nem csak egy leves, de orvosság is a beteg, vagy egyszerűen csak éhes gyomornak.
Elkészítés
-
A megtisztított áldozati tyúkot kívül-belül átmossuk alaposan, majd a súlyához képest kb. háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni fedő nélkül. Aki kisebb lábassal rendelkezik, természetesen fel is darabolhatja a tyúkot. Ha nagyon zsíros, akkor a lelógó zsírokat levághatjuk, és ki lehet sütni például tepertőnek.
-
A leves tetején keletkező habot szedjük le egy szűrőkanállal, majd ha felforrt állítsuk kisebbre a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.
-
Ilyenkor már sózzuk, borsozzuk a levest. Finomabb a leves, ha a sómennyiség fele helyett ételízesítőt teszünk a vízbe. Én szinte egyáltalán nem használok sót, inkább valami nagyobb zöldségtartalmú ételízesítőt. Amikor gyerek voltam, nagyanyám saját zöldségkeverékét használta a célra, amely sózott, darált zöldségekből állt, és rendkívül finom illattal rendelkezett. Tegyük a levesbe a csokor petrezselyem zöldjét is. A borsot lehetőleg teatojásban tegyük a levesbe. Tehetünk bele sáfrányt is, ha még szebb sárga színt szeretnénk, de az igazi tyúknak erre nincs szüksége.
-
Fél óra főzés után tegyük bele a megtisztított zöldségeket, a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, a karalábét, és a hagymát. A hagyma és a répa egészbe kerüljön a levesbe a többi zöldség negyedbe vágva.
-
Lefedve főzzük tovább a levest, lassan gyöngyözve. Ne forrjon nagyon, mert akkor zavaros lesz a tyúkhúsleves. Nem lóverseny. Minél öregebb a tyúk, annál tovább kell főznünk, de az íze is annál finomabb lesz. Fontos, hogy ha a zöldségek és a hús nem egyszerre puhult meg, akkor ami már megfőtt, szedjük ki az edényből, és csak azt főzzük tovább ami még nem kész.
-
Ha minden megpuhult, akkor húzzuk le a tűzről a levesünket, és hagyjuk pihenni 10-15 percet. Ezt követően óvatosan szedjük ki a zöldségeket, és a húst is a levesből, majd a lét merőkanál segítségével szűrjük át egy finom szűrőn, hogy szép tiszta legyen.
-
Kínáljunk hozzá külön főtt levestésztát, például cérnametéltet. A húst és a zöldséget visszatehetjük tálalásnál a levesbe, kínálhatjuk külön, vagy ehetjük több féle mártással és főtt burgonyával. Erről is hamarosan írok.
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.