Hozzávalók
-
500g rögös tehéntúró
-
2db M-es tojás
-
120g búzadara
-
1csomag vaníliás cukor
-
1csipet só
-
citrom reszelt héja
-
1–2 ek porcukor
-
morzsához
-
180g zsemlemorzsa
-
60g vaj
-
Tálaláshoz
-
350g sűrű tejföl
-
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
A túrót villával/krumplinyomóval törd át. Keverd hozzá a tojást, sót, vaníliát, (citromhéjat), cukrot, végül a grízt. Ne dolgozd túl.
-
Fedd le, és hűtőben 30–60 percig pihentesd, hogy a gríz megszívja magát. (Ha túl lágy marad, adj még 1–2 ek grízt és pihentesd +10 percet.)
-
Serpenyőben olvaszd a vajat vagy olajat, szórd bele a zsemlemorzsát, közepes lángon 6–8 percig kevergetve pirítsd aranybarnára. Húzd le a tűzről.
-
Nagy lábasban bő, enyhén sós vizet forralj fel, majd vedd gyöngyöző (nem vadul lobogó) állapotra.
-
Vizes kézzel formázz 8–12 darab gombócot (kb. 50–60 g/db). Legyenek egyforma méretűek, hogy egyszerre főjenek meg.
-
A gombócokat óvatosan a vízbe engeded. Amikor feljönnek a felszínre, főzd még 2–3 percig. Teljes főzési idő általában 6–8 perc.
-
Szűrőkanállal kiemelve azonnal forgasd a meleg, pirított morzsába.
-
Bő tejföllel és porcukorral kínáld. (A tejföl lehet kicsit fellazítva 1–2 ek tejszínnel, ha folyósabb hatást szeretnél.)
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Baconbe göngyölt csirkemáj
A csirkemájat minden formában szeretem. Mindegy hogy sülve, vagy főve kerül a tányérra, szívesen nézek vele farkasszemet a tányéron. A máj nagyon gyorsan elkész...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.