4 adag
Előkészítés
20 perc
Főzés
40 perc
Összesen
60 perc
Sertésborda Dubarry módra

Hozzávalók

  • 1
    kg sertés rövidkaraj
  • 50
    dkg karfiol
  • 50
    dkg brokkoli
  • 20
    dkg trappista sajt
  • 10
    dkg tejszínes sajtkrém
  • 15
    dkg gépsonka
  • 10
    dkg vaj
  • 8
    dkg liszt
  • 3
    dl Tej
  • 5
    dkg zsemlemorzsa
  • őrölt bors
  • cayenne-bors
Ez furcsa lesz most egy kicsit, egy olyan étel receptjét osztom meg, amelynek elkészítése során az alaprecepthez képest inkább elveszek, mint hozzárakok. Bár nyilván előfordulhat ilyen, abban az esetben, ha vannak olyan kiegészítő fűszerek, összetevők, amiket nem szeret az ember, ezért kihagyja (ilyen például nálam a szerecsendió, nem rakok a burgonya krokettbe, mert egyszerűen nem tudom elviselni az ízét), de az, hogy egy alapanyagot mellőzzön az ember, az mégsem mindennapos.
Ez esetben pedig ez történik, kimondottan rühellem azt a fajta sütőben sütött ételt, amely olyan mártással van leöntve, amelybe tojás sárga is van keverve. Ha ezt tapasztalom, akkor azonnal felrémlik bennem a rakott krumpli íze, s bár nem vagyok egyáltalán válogatós, ez azoknak a takarmányoknak az egyike, amivel ki lehetne űzni a világból. Régebben szerettem, de valamiért megundorodtam tőle, azóta a szagát is nehezen viselem. Érdekes dolog ez, hiszen külön-külön az összetevőkkel semmi bajom, sőt… Ez van, de a XV. Lajos kedvenc grófnőjéről elnevezett étel a fenti okok miatt nálam másképp készül. Nem utolsó sorban így sokkal finomabb.

Elkészítés

  1. A felszeletelt karajt kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, elősütjük, majd vajazott tűzálló tálra vagy sütőlemezre helyezzük.
  2. A karfiolt és a brokkolit (lehet csak karfiolból is készíteni természetesen, de én nagyon szeretem, ha színes az étel, így általában mindkettőt szoktam használni) rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
  3. Elkészítjük a sajtos besamelmártást. Normál esetben ez nem besamel és nem is sajtkrémes, hanem a besamel alapú gratinmártás lenne, de a tojás ugye… tehát a besamel. A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet és felhabzásig pirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet és habverővel állandóan kevergetve kiforraljuk.
  4. Belenyomjuk a tubus sajtkrémet, sóval, cayenne-i borssal ízesítjük, jól elkeverjük. Én ehhez az ételhez alkalmanként szoktam gépsonkát is tenni, amit vagy a besamelbe rakok apró kockákra vágva, vagy amikor sütés előtt felhalmozom a húsokra az alapanyagokat, akkor egy-egy szelet sonkát is helyezek a húsra. Maradjunk most az utóbbinál. Tehát miután jól elkevertük a sajtos tejmártásunkat levesszük a tűzről és összeállítjuk a Dubarry szeleteket.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.