Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Hozzávalók
-
1kg sertés comb – vagy lapocka
-
50dkg füstölt szalonna
-
25dkg kolozsvári szalonna
-
20dkg vöröshagyma
-
20dkg sárgarépa
-
20dkg fehérrépa
-
15dkg zellergumó
-
30dkg reszelt sajt
-
1fej fokhagyma
-
25dkg paradicsompüré
-
20dkg vaj
-
30dkg sajt
-
0,5dl vörösbor
-
1kg makaróni
-
kakukkfű
-
oregánó
-
őrölt feketebors
-
só
Egy fix: szerintem a konyhában bármi lehet, ereszd szabadon a fantáziádat nyugodtan, de a gyökereket, az alapokat nem szabad elfelejteni illetve módosítani. Ebbe a körbe tartozik a pörkölt, a lecsó… és sorolhatnám nemzeti eledeleinket, de más nemzetek konyháinak is léteznek azon alapreceptjei amiket, illetve az összetevőit – szerintem – tilos megváltoztatni. Ilyen az olasz konyha, az olasz ételek egyik alapreceptje a bolognai. Én az alábbiak szerint ismerem, illetve biztos, hogy ez az alaprecept, minden más maximum csak „módra”, d e véleményem szerint ha így is nevezzük el a receptet, akkor sem tekinthetünk el az alap alkatrészek felhasználásától.
Elkészítés
-
A húst durvára daráljuk, a szalonnákat kockákra, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával összezúzzuk. A sárgarépát, gyökeret és a zellergumót nagyon apró kockákra vágjuk.
-
A szalonnát félig kiolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, az apró kockákra vágott zöldségeket, az összezúzott fokhagymát és a húst.
-
Ízesítjük sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel(óvatosan), oreganoval és az egészet lassan puhára pároljuk.
-
Mikor zsírjára párolódott hozzáadjuk a paradicsompürét és lepirítjuk. Hozzáöntjük a vörösbort és a reszelt sajt felét, összeforraljuk.
-
Ha tehetem kétféle sajtot szoktam használni: parmezánt és trappistát fele-fele arányban. A parmezánt szoktam a mártásba tenni.
-
Főzzük ki olajos-sós vízben a tésztát, jól csepegtessük le. A lecsepegtetett tésztát forgassuk meg az olvasztott vajban. Kétféle tálalási módja van
-
A tésztát összekeverjük a bolognai raguval és a tetejére hintjük a reszelt sajt másik felét.
-
A vajban megforgatott tésztát átforrósított tálra halmozzuk, tetejére vajdarabkákat helyezünk. Közepébe mélyedést formálunk, ebbe helyezzük a ragut és meghintjük reszelt sajttal.
-
Ennyi. Matematikailag levezetve: minden bolognai(és milánói) olasz, de nem minden olasz bolognai vagy milánói. Ilyen szempontból háklis vagyok.
-
Asszem’ majd a milánói receptet is leírom, ha lesz végre gépírónőm…, viszont ha még nem próbáltátok ki ily’ módon, akkor itt az idő és Ti is háklisok lesztek!
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Dödölle
A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották...
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.