Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Hozzávalók
-
6nagy szelet sertéskaraj – vagy comb
-
20dkg füstölt szalonna – (lehetőleg laposabb)
-
4gerezd fokhagyma
-
1fej vöröshagyma
-
só
-
őrölt feketebors
-
fűszerpaprika
Elkészítés
-
A vöröshagymát szeletekre vágjuk, a fokhagymát nyomóban összezúzzuk.
-
A hússzeleteket folpack alatt jól kiklopfoljuk, így ügyelve arra, hogy ne sérüljenek a szeletek(így egyébként megelőzzük azt is, hogy fröcsköljön az ütögetés közben).
-
A szalonnát a hússzeletek hosszúságával megegyező hosszú, kb. 1-2 mm vastag 12 szeletre vágjuk. Sózzuk, enyhén borsozzuk a húst, majd a szeletek egyik oldalát egyenletesen végigkenjük zúzott fokhagymával. A szeletek két oldalán, párhuzamosan egymással négy-négy db, a szalonna szeletek szélességével(vagy egy picit nagyobb) megegyező nyílást vágunk.
-
Ügyesen átbújtatjuk a nyílásokon a szalonna szeleteket, alulról kezdjük, aztán fölül, alul, fölül és kész. Ha a hús mindkét oldalán átbújtattuk a szalonnákat, akkor kisimítjuk a húst, ne hajoljon össze a szalonnák átbújtatása miatt.
-
Egymásra rakjuk a hússzeleteket, kicsit hagyjuk állni egymáson, hadd járják át az ízek.
-
Olajat melegítünk, beletesszük a hagyma szeleteket, megfonnyasztjuk, beletesszük a megtűzdelt hússzeleteket, gyorsan átpirítjuk mindkét oldalukat, majd közepes lángon pár perc alatt puhára pároljuk.
-
A párolás ideje nagyban függ attól, hogy karajból vagy combból készítjük, a karaj nem igényel hosszú időt, tényleg csak pár perc, bár érdemes türelmesnek lenni, szétfőni nem fog a hús, a combnál jobban oda kell figyelni, ne legyen rágós.
-
A közepes láng fontos, mert így érik be teljes mértékben munkánk gyümölcse, így járja át jól a szalonna íze, zsírja a hús rostjait, illetve így nem szárad ki a hús.
-
Ha megpuhult a hús, felemeljük a lángot és a tetejét pirosra sütjük, így az átfont szalonna is megpirul, maga a látvány is étvágygerjesztő lesz.
-
Tálaláskor ízlés szerint meghintjük fűszerpaprikával. Sült hasábburgonyával körítjük.
-
Tegnap vegyes tál volt nálunk, rántott hússal, rántott sajttal, párizsi szelettel rajta, külön kívánságra készült mellé ez a cigánypecsenye, külön kérésre most a hagyma kimaradt alóla a sütéskor és nem lett megszórva fűszerpaprikával, mint a képen is látható.
-
A tálon volt még majonézes krumpli is köretként, azzal is nagyon finom.
-
De a lényeg, ahogy összeérik a fokhagyma és a szalonna íze, nem tudom jobban elmondani, ki kell próbálni!
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Dödölle
A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.