Hozzávalók
-
1kg fejes káposzta
-
0,5kg savanyú káposzta
-
70dkg oldalas – vagy sertéscomb(lapocka)
-
1szál kolbász – sütnivaló(nem füstölt) vagy 1 pár cserkészkolbász
-
1db füstölt első csülök
-
0dkg kolozsvári szalonna
-
25dkg gomba – (az eredeti recept egy marék szárított, beáztatott gombát javasol)
-
2db vöröshagyma
-
0db fokhagyma
-
10dkg aszalt szilva – (vízben áztatva)
-
1db alma
-
1dl vörösbor
-
só
-
ételízesítő
-
őrölt feketebors
-
őrölt kömény
-
1csipetnyi majoránna
-
2babérlevél
-
1doboz paradicsompüré – kis doboz
-
20dkg sertészsír
Elkészítés
-
A füstölt csülköt főzzük meg, vegyük ki a vízből, majd ha kihűlt vágjuk fel nagyobb darabokba. Közben a sertéshúst vágjuk fel. Én tegnap combot használtam, vastagabb érmékre vágtam, az oldalast egy-egy csonttal daraboljuk szét.
-
A fokhagymát vágjuk vékony szeletekre, a húst sózzuk(óvatosan, mert a későbbiekben sok alapanyag sós lesz!) borsozzuk és a hagyományos módon készítsünk egy finom fokhagymás sertéssültet. Sertészsírban, némi vízzel először alufólia alatt pároljuk a sütőben, majd ha megpuhult vegyük le a fóliát és süssük szép pirosra.
-
Süssük ki a kakastaréjokra vágott húsos szalonnát,szedjük ki tányérra, majd a zsírjában a rézsútosan karikákra vágott grill vagy cserkészkolbászt süssük pirosra. Én tegnap az utóbbit használtam. Ha sütnivaló kolbászt sütünk, akkor azt természetesen egyben sütjük ki, majd miután kihűlt szeleteljük fel.
-
Vágjuk négy-hat cikkre a gombafejeket és élénk lángon a szalonnás-kolbászos zsiradékban pirítsuk át, majd szűrőlapáttal szedjük ki.
-
Ebben a zsiradékban pároljuk üvegesre az egyik fej finomra vágott vöröshagymát, majd dobjuk rá a savanyú káposztát, ízesítsük őrölt fekete borssal és babérlevéllel, így pároljuk meg. Nem kell teljesen puhára, maradjon egy kicsit roppanós.
-
Közben szeleteljük fel csíkokra a fejes káposztát. Egy másik edényben egy kevés zsíron pároljuk üvegesre a másik fej finomra vágott vöröshagymát, majd tegyük rá a csíkokra vágott fejes káposztát, kevés ételízesítővel, őrölt köménnyel és egy csipetnyi majorannával(nem ír az eredeti recept, de egy csipettel tettem bele, szoktam mindig az édes káposztába tenni, nem árt neki, sőt!) fűszerezzük majd pároljuk szintén roppanósra.
-
Amikor mindennel elkészültünk vegyünk egy másik lábost és rétegezzük az előkészített alapanyagokat. A lábos aljára az édes káposzta felét rakjuk, rá a sült hús darabokat a szalonnával, ezt fedjük be az édes káposzta másik felével, erre rakjuk a gombát, a kolbászkarikákat és a füstölt csülök darabokat. Erre a rétegre rakjuk a párolt aszalt szilvás savanyú káposztát. Dugjuk a káposzta darabok közé a cikkekre vágott almákat, az egész tetejét kenjük meg paradicsompürével, öntsük le a vörösborral.
-
Az eredeti recept nem használ paradicsompürét, 1 kanál mézet ír. Nekem nem is volt itthon méz most, de nem is kívántam volna bele, így a paradicsompüré mellett döntöttem, amit egy kis cukorral meghintettem, a kettő együtt kívánja egymást, így finom pikáns, édeskésen savanykás lesz.
-
Lassú tűzön, nem kevergetve, csak rázogatva a lábost főzzük össze az ízeket, pároljuk puhára az ételt. Az eredeti recept tepsiben sütőben javasolja ezt, én ezt kihagytam, mert már pároltam sütőben savanyú káposztát nem egyszer, és mindig kiszáradt a teteje, akárhogy vigyáztam, az pedig nagyon nem ízlett.
-
A lengyelek nem tesznek rá tejfölt, de én szeretem, így a fél adagot kipróbáltuk tejföl nélkül, a másikat tejföllel. Finom mindkét módon, nekem tejföllel jobban bejön.
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Dödölle
A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.