Bazsalikomos paradicsomsaláta

Szerző: Gaalo
4 adag
Előkészítés
10 perc
Főzés
15 perc
Összesen
25 perc
Bazsalikomos paradicsomsaláta

Hozzávalók

  • 8
    db keményebb paradicsom
  • olívaolaj
  • bazsalikom – morzsolt
  • 6
    gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 6
    szelet sonkás sajtkrém – vagy natúr
  • 0
    szelet pirítós – (erzsébeti kenyérből szoktam)
  • 15
    dkg mozzarella – szeletelve
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban, de egyes sajtfajták mellé „csipegetve” is kiváló, illetve pirítóssal önállóan is fogyasztható, remek, könnyű reggeli például.

Elkészítés

  1. A paradicsomokat csumázzuk ki, majd vágjuk fel közepesen vastag karikákra, helyezzük őket egy nagyobb üvegtányérra, salátás tányérra. Ízlés szerint sózzuk – én úgy szeretem, ha picit sósabb – majd mindegyik karikára csipetnyinek megfelelő őrölt fekete borsot hintünk.
  2. A fokhagyma gerezdeket fokhagymatörőben összezúzzuk, majd egyenletesen elosztjuk a paradicsom karikákon.
  3. Bátran, egy-egy csipet(kisebb kezűeknek akár kettő) morzsolt bazsalikommal – nem kell félni tőle, jusson a karikák minden részére a fűszerből! – szórjuk meg a szeleteket.
  4. Végül vékony sugárban locsoljuk meg a paradicsomot olajjal(olíva híján lehet ez napraforgó is), amivel a fűszerek összeérését segítjük, de ezzel a lendülettel díszítjük is, gyakorlatilag fényezzük a salátát.
  5. Tegyük a hűtőbe egy kicsit összeérni, fél óra múltán fogyasztható.
  6. Mozzarellás, paradicsomos pirítós Hozzávalók 3 szelet pirítós(erzsébeti kenyérből szoktam) 6 karika bazsalikomos paradicsom(lásd fent) 6 szelet pácolt mozzarella sajt natúr, vagy sonkás sajtkrém
  7. A fenti receptnek megfelelően elkészítjük a bazsalikomos paradicsom salátát.
  8. Bepácoljuk a mozzarella sajtot az alábbiak szerint, lehetőleg már egy nappal a fogyasztás előtt: a zacskós mozzarellát felszeletelve saját levével együtt egy kisebb tálba öntjük, pici olajjal meglocsoljuk.
  9. Zúzott fokhagymával, színes durvára őrölt borssal és sóval vagy ételízesítővel ízesítjük a páclevet, majd letakarva a hűtőbe tesszük.
  10. Alkalmanként megforgatjuk a sajtszeleteket a páclében, kb. egy napig hagyjuk így állni.
  11. Tálalás előtt sajtkrémes pirítósokat készítünk: vékonyan megkenjük a kenyérszeleteket sajtkrémmel, majd melegszendvics sütőbe – ennek esetleges hiányában természetesen megfelel a sütő is – helyezve világos aranyszínűre pirítjuk.
  12. A pirítósokra ráhelyezzük a bazsalikomos paradicsom szeleteket, ezek tetejére halmozzuk a bepácolt mozzarellát.
  13. Nálunk nincs idő ilyenkor már jó étvágyat kívánni, mert mint a vércse csap le rá a nép…
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

0
Dödölle
Tészta receptek
75 p 🍽️ 4 adag

Dödölle

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.