Hozzávalók
-
8db keményebb paradicsom
-
olívaolaj
-
bazsalikom – morzsolt
-
6gerezd fokhagyma
-
őrölt bors
-
só
-
6szelet sonkás sajtkrém – vagy natúr
-
0szelet pirítós – (erzsébeti kenyérből szoktam)
-
15dkg mozzarella – szeletelve
Elkészítés
-
A paradicsomokat csumázzuk ki, majd vágjuk fel közepesen vastag karikákra, helyezzük őket egy nagyobb üvegtányérra, salátás tányérra. Ízlés szerint sózzuk – én úgy szeretem, ha picit sósabb – majd mindegyik karikára csipetnyinek megfelelő őrölt fekete borsot hintünk.
-
A fokhagyma gerezdeket fokhagymatörőben összezúzzuk, majd egyenletesen elosztjuk a paradicsom karikákon.
-
Bátran, egy-egy csipet(kisebb kezűeknek akár kettő) morzsolt bazsalikommal – nem kell félni tőle, jusson a karikák minden részére a fűszerből! – szórjuk meg a szeleteket.
-
Végül vékony sugárban locsoljuk meg a paradicsomot olajjal(olíva híján lehet ez napraforgó is), amivel a fűszerek összeérését segítjük, de ezzel a lendülettel díszítjük is, gyakorlatilag fényezzük a salátát.
-
Tegyük a hűtőbe egy kicsit összeérni, fél óra múltán fogyasztható.
-
Mozzarellás, paradicsomos pirítós Hozzávalók 3 szelet pirítós(erzsébeti kenyérből szoktam) 6 karika bazsalikomos paradicsom(lásd fent) 6 szelet pácolt mozzarella sajt natúr, vagy sonkás sajtkrém
-
A fenti receptnek megfelelően elkészítjük a bazsalikomos paradicsom salátát.
-
Bepácoljuk a mozzarella sajtot az alábbiak szerint, lehetőleg már egy nappal a fogyasztás előtt: a zacskós mozzarellát felszeletelve saját levével együtt egy kisebb tálba öntjük, pici olajjal meglocsoljuk.
-
Zúzott fokhagymával, színes durvára őrölt borssal és sóval vagy ételízesítővel ízesítjük a páclevet, majd letakarva a hűtőbe tesszük.
-
Alkalmanként megforgatjuk a sajtszeleteket a páclében, kb. egy napig hagyjuk így állni.
-
Tálalás előtt sajtkrémes pirítósokat készítünk: vékonyan megkenjük a kenyérszeleteket sajtkrémmel, majd melegszendvics sütőbe – ennek esetleges hiányában természetesen megfelel a sütő is – helyezve világos aranyszínűre pirítjuk.
-
A pirítósokra ráhelyezzük a bazsalikomos paradicsom szeleteket, ezek tetejére halmozzuk a bepácolt mozzarellát.
-
Nálunk nincs idő ilyenkor már jó étvágyat kívánni, mert mint a vércse csap le rá a nép…
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Dödölle
A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.