Olasz zöldségleves
Hozzávalók
-
15dkg kolozsvári szalonna
-
5evőkanál olívaolaj
-
1fej vöröshagyma
-
5gerezd fokhagyma
-
14dkg paradicsom – 2 kisebb doboz
-
2db sárgarépa
-
2db gyökér
-
15dkg zöldborsó
-
15dkg zöldbab
-
15dkg brokkoli
-
15dkg karfiol
-
15dkg cukkini
-
1,5dl húsleves – vagy 1-2 leveskocka
-
15dkg tészta
-
10dkg parmezán sajt
-
bazsalikom
-
oregánó
-
só
Elkészítés
-
A császárszalonnát apró kockákra vágjuk, gyakori kevergetéssel kiolvasztjuk.
-
Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
-
Beletesszük a paradicsompürét és a metéltre (julienne-re) vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát és burgonyát, jól összekeverjük.
-
Fedővel lefedjük és gyakori kevergetés mellett lassan puhára pároljuk. Közben ízesítjük sóval, őrölt borssal és vágott petrezselyemzölddel.
-
Felöntjük tartalmas csont lével és lassan! – türelem rózsát és finom, tiszta, zsírmentes levest terem – forraljuk.
-
Amikor már majdnem kész rizst és apróra tördelt spagettit adunk hozzá, majd – továbbra is lassan – készre főzzük a levest. Van, amikor kicsit sűrűbb lesz, ekkor kis csont lével vagy vízzel szoktam hígítani, nem elfelejtve utána ízesíteni amennyiben szükséges.
-
A reszelt sajtot külön csészében adjuk hozzá, mindenki ízlésének megfelelően szór a levesbe. A legjobb a parmezán sajt, de ennek híján próbáltam már akár trappistával is, nincs gond vele.
-
Ebből a javasolt anyagmennyiségből egy igazán nagy adag, nálunk 2-3 napra elég levesünk lesz, amivel a világon semmi probléma nincsen, mert a hűtőben eláll és az állás folyamán, ha lehet, még finomabbá válik.
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.