4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
60 perc
Összesen
90 perc
Olasz zöldségleves

Hozzávalók

  • 15
    dkg kolozsvári szalonna
  • 5
    evőkanál olívaolaj
  • 1
    fej vöröshagyma
  • 5
    gerezd fokhagyma
  • 14
    dkg paradicsom – 2 kisebb doboz
  • 2
    db sárgarépa
  • 2
    db gyökér
  • 15
    dkg zöldborsó
  • 15
    dkg zöldbab
  • 15
    dkg brokkoli
  • 15
    dkg karfiol
  • 15
    dkg cukkini
  • 1,5
    dl húsleves – vagy 1-2 leveskocka
  • 15
    dkg tészta
  • 10
    dkg parmezán sajt
  • bazsalikom
  • oregánó
Amikor egy étteremben a barátom tanácsára először rendeltem Minestra-t vagy Minestrone-t – valamelyik jó, osszátok be! – akkor bevallom voltak fenntartásaim. A jó magyaros ételekhez szokott bélszerkezet vajon hogyan fogja feldolgozni ama szokatlan eseményt, hogy reszelt sajtot teszünk egy levesbe? Nagyon gyorsan sikerült összebarátkoznunk: a felszolgálás első osztályú volt, külön kis tálacskákban kaptuk a sajtot és az egyéb hozzávalókat, hogy saját ízlésünknek megfelelően ízesíthessük a gőzölgő levest, a szakács pedig… nagyon eltalálta, zseniálisan érezte az ízeket. Élvezettel habzsoltam a taljánok egyik nemzeti ételét és ha nem lett volna az étlap kínálata olyan bőséges, akkor bizony rendeltem volna még egy tányérral. Egyértelműen eldöntöttem viszont, hogy otthon lesz ennek folytatása, elkezdtem gyűjteni a recepteket. Ahány ház, annyi szokás, mint általában minden ételnek, ennek is többféle elkészítési módjára leltem, van ahol babbal és egyéb zöldségekkel készítik, van ahol rizs nélkül, van ahol másfajta tésztával. Sok variációt kipróbáltam, de igazán a klasszikus recept szerint készült, anno az étteremben is feltálalt verzió a kedvencem a mai napig.

Elkészítés

  1. A császárszalonnát apró kockákra vágjuk, gyakori kevergetéssel kiolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
  3. Beletesszük a paradicsompürét és a metéltre (julienne-re) vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát és burgonyát, jól összekeverjük.
  4. Fedővel lefedjük és gyakori kevergetés mellett lassan puhára pároljuk. Közben ízesítjük sóval, őrölt borssal és vágott petrezselyemzölddel.
  5. Felöntjük tartalmas csont lével és lassan! – türelem rózsát és finom, tiszta, zsírmentes levest terem – forraljuk.
  6. Amikor már majdnem kész rizst és apróra tördelt spagettit adunk hozzá, majd – továbbra is lassan – készre főzzük a levest. Van, amikor kicsit sűrűbb lesz, ekkor kis csont lével vagy vízzel szoktam hígítani, nem elfelejtve utána ízesíteni amennyiben szükséges.
  7. A reszelt sajtot külön csészében adjuk hozzá, mindenki ízlésének megfelelően szór a levesbe. A legjobb a parmezán sajt, de ennek híján próbáltam már akár trappistával is, nincs gond vele.
  8. Ebből a javasolt anyagmennyiségből egy igazán nagy adag, nálunk 2-3 napra elég levesünk lesz, amivel a világon semmi probléma nincsen, mert a hűtőben eláll és az állás folyamán, ha lehet, még finomabbá válik.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.