Hozzávalók
-
1db karfiol
-
1db brokkoli
-
25dkg rizs
-
25dkg gépsonka
-
25dkg főtt császárszalonna – vagy szeletelt bacon
-
10dkg tejszín krémsajt
-
15dkg trappista sajt
-
1fej vöröshagyma
-
1csokor petrezselyem
-
15dkg vaj
-
8dkg liszt
-
6,5dl Tej
-
1dl tejszín
-
1kávéskanál cayenne bors – őrölt vagy fekete bors
-
0,5l alaplé – (készülhet leveskockából is)
-
5dkg zsemlemorzsa
-
só
Ha én elkezdek variálni, akkor annak számos oka lehet. 1. Az ételt szívesen elkészítem, de van(nak) a receptben olyan összetevő(k), amiket különösen nem szeretek. 2. Szegény pici pocakom kezd méltatlankodni az étel elfogyasztása után mintegy pár percen belül: Ez mi volt? Előjáték? – élénk korgással tudtomra adva, hogy legközelebb bizony balhé lesz, ha nem viszek bele némi tartalmat is. 3. Esztétikai, tálalási szempontok. 4. Egyszerűen csak van egy ötletem, amit kipróbálnék. A „csövi-karfiol” pont az az eset, amikor mind a négy szempont egyszerre játszott szerepet a második nekifutás alkalmával. A csőben sütés azt fedi, hogy a jelleget adó zöldséget(vagy húst, tésztát) főzéssel, párolással megpuhítjuk, majd vajazott tálba helyezzük, átvonjuk sűrű gratin mártással, megszórjuk reszelt sajttal, vajdarabkákat helyezünk rá, meghintjük zsemlemorzsával és sütőben aranysárgára pirítjuk. Volt néhány problémám az első elkészítés után. Finom lenne ez az étel a hagyományos módon is, de nem szeretem a tojást a besamelben (amitől gratin lesz). Laktatónak tűnik, de csak pár perc erejéig, talán előételnek nálam beillene, de, hogy ettől lakjak jól az kizárt. Aztán meg kellene még variálni a színeket, hogy vizuálisan is pocakom kedvére járjak, ha már első alkalommal megkínoztam. Valamint még egy aprócska kis tuning, ha már lúd – akarom mondani karfiol – akkor legyen kövér! Mi azóta így habzsoljuk, próbáljátok ki, remélem ízlik!
Elkészítés
-
A karfiolt és a brokkolit(ha nem túl elvetemült az ára, egyébként csak karfiol) nagyobb rózsákra szedjük és sós vízben puhára főzzük.
-
A gépsonkát apró kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk ízlés szerint, ha nem szeletelt baconszalonnát használunk, akkor a főtt császárt is feldaraboljuk(egy ilyen 25 dekás darabot szeletelni nem lehet, vagy nagyon nehéz, így én csak széltében szoktam vékony szeleteket vágni belőle, a magasságát meghagyva)
-
Felrakjuk a rizst főni. Ez nálam egy kritikus pont, mert kimondottan nem szeretem a rizst, csak és kizárólag ízesítve, például így: kevés olajon folyamatos kevergetés közben üvegesre pirítjuk a rizst, majd felöntjük dupla mennyiségű forró csontlével(így nem ázik el, nem ragad), teszünk bele egy fej megpucolt vöröshagymát félbevágva, beletesszük az apró kockákra vágott sonkát, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Fedővel lefedve vagy forró sütőben vagy kis lángon készre pároljuk. Ha elkészült kiemeljük belőle a hagymát, tetejére finomra vágott petrezselyemzöldet hintünk.
-
Elkészítjük a sajtos-tejszínes besamelt. Mint a bevezetőben említettem én nem szeretem benne a tojást, így hamis gratinmártást szoktam összehozni. A 15 deka vajból 10-et felolvasztunk, majd beleöntjük a lisztet, elfehéredésig forraljuk, majd felöntjük a meleg(!) tejjel(így elkerülhető, hogy csomós legyen). Egyneművé keverjük, beletesszük a sajtkrémet, felöntjük tejszínnel, ízesítjük sóval és cayenne-i borssal és készre, sűrű bevonóképes mártássá főzzük.
-
Egy tűzálló vagy agyagtálat kivajazunk. Aljára egyenletesen elterítjük a rizst, ráhalmozzuk a főtt karfiol és brokkoli rózsákat, majd mindenütt átvonjuk a sajtos-tejszínes besamellel(ha nagyon besűrűsödött, akkor kis tejjel hígítsuk bevonóképessé). Ráhalmozzuk a baconszeleteket vagy a császárdarabokat úgy, hogy az egész felületére egyenlő arányban jusson, megszórjuk reszelt sajttal. Vajdarabkákat helyezünk rá, meghintjük zsemlemorzsával és sütőben aranysárgára sütjük.
-
Így már egészen kikupálódott a kis csövi, ha hozzáteszem, hogy Matyival mi még mellé olykor szoktunk sütni tarjából egy-egy nagyobb szelet jó fűszeres flekkent is, akkor lelkiismeret furdalás nélkül állíthatom, hogy igencsak igyekeztem panaszos pocakom kedvébe járni!
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.