4 adag
Előkészítés
90 perc
Összesen
90 perc
Tzatziki

Hozzávalók

  • 2
    nagy kígyóuborka
  • 2
    csesze görög joghurt
  • -4
    gerezd fokhagyma
  • 1
    evőkanál friss mentalevél – vagy kapor
  • 1
    evőkanál extra szűz olivaolaj
  • fekete bors
A tzatziki egy görög és török étel, amely az elmúlt években nálunk is rendkívüli népszerűségre tett szert. A tzatziki fő alkotói a joghurt, (ami Görögországban és Törökországban általában juh-t, vagy kecsketejből készül, az uborka, és a fokhagyma). Hazájában gyakran Oliva bogyóval és pitával fogyasztják előételként. A tzatzikivel találkozhatunk a kebab kísérőjeként, illetve a görög szuvláki, valamint a gyros egyik fő összetevőjeként is. Általában Oliva olajjal, kaporral, mentával, borecettel, vagy felénk citromlével ízesítik. Görögországban általában rendkívül sok fokhagymát használnak hozzá, néha egy tál tzatzikibe belekerül egy egész fej is. Görög joghurtot használjunk hozzá, ne a nálunk megszokott híg natúr joghurtot, mert teljesen más hatást érünk el vele. Ha nem találunk görög joghurtot, akkor vegyünk, amilyet tudunk, egy nagy szűrőbe tegyünk egy tiszta konyharuhát, ültessük egy nagy tál tetejére, én öntsük bele a joghurtot. Tegyük be pár órára a hűtőbe, és hagyjuk a savót kicsöpögni. A végeredmény feleannyi, de sokkal sűrűbb joghurt lesz.
A tzatziki egy görög és török étel, amely az elmúlt években nálunk is rendkívüli népszerűségre tett szert.

Elkészítés

  1. Reszeljük egy tálba az uborkát. Én a héját is szoktam. Sózzuk meg, hagyjuk állni egy órát, majd facsarjuk ki a levét alaposan.
  2. A joghurtot tegyük egy tálba. A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg, és nyomjuk ki, majd tegyük a joghurtba, A joghurtot sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy evőkanálnyi olívaolajat, és egy teáskanálnyi citromlevet, vagy boresetet(elhagyható).
  3. Keverjük a joghurtot össze az kifacsart uborkával, kaporral, vagy mentával, és a kész tzatzikit tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy összeérjenek az ízek benne.
  4. Minél sűrűbb annál jobb. Próbáljunk valódi görög joghurtot vásárolni hozzá.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.