1 adag
Nincs megadott idő.
Méteres kalács bögrésen.

Hozzávalók

  • Tésztához:
  • 5
    tojás 🥚
  • másfél bögre kristálycukor 🧂 – 24 dkg
  • háromnegyed bögre étolaj 🧉 – 1,8 dl
  • fél bögre langyos víz 🥛 – 1,2 dl
  • 2
    bögre fehér finomliszt – 25 dkg
  • 1
    csomag sütőpor – 10 gr
  • + 2 evőkanál 🥄🍫 holland kakaó por a barna piskótához
  • Krémhez:
  • 1
    csomag puncs ízű pudingpor 🥃
  • egy és kétharmad bögre tej 🥛 – 3,9 dl
  • 2
    ek. kristálycukor 🧂
  • 15
    dkg vaj 🧈
  • 1
    púpozott evőkanál bögre porcukor 🫙 – 15 dkg
  • Mázhoz:
  • 2
    tábla étcsokoládé 🍫 – 20 dkg
  • 3
    ek. étolaj 🥄
Nagymamám ünnepekre sütötte legtöbbször, de volt, hogy csak úgy spontán volt kénytelen, az unszolásomra. Akkor is, ha nem volt otthon bármi hozzá szaladtam a boltba bevásárolni. A mérőeszköz, az egyszerűség kedvéért egy 2,5 dl-es bögre.

Elkészítés

  1. A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni. Mikor már szép fehér, buborékos a hab, akkor kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett hozzákeverünk fél bögre (8 dkg) kristálycukrot, amivel kemény habot verünk. Olyan lesz, mint egy habcsók, kemény, mégis fényes hab, ami nem fog összetörni, ha dolgozunk vele.
    A tojások sárgáját kikeverjük a maradék egy bögre (16 dkg) cukorral. Addig keverjük, míg szépen fel nem habosodik, és ki nem világosodik egészen pasztellszínűre.
  2. Ekkor hozzákeverjük a vizet és az olajat is, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
    Ezután egy spatulával a tojássárgájás krémünkhöz hozzákeverjük a tojáshabot is. Ekkor már csak egy spatulával vagy fakanállal dolgozunk, hogy ne törjön össze a hab. Szép, körkörös mozdulatokkal, alulról-felfelé keverjük a tésztát.
    Két őzgerinc formát kivajazunk, majd az egyikbe belekanalazzuk a tészta felét. A másikba belekeverjük szintén spatulával a kakaó port úgy, hogy mindenütt szép, egyöntetű barna legyen.
  3. Kivesszük őket a sütőből, várunk néhány percet, majd elválasztjuk a piskótát a peremektől, és egy rácsra borítjuk őket. Célszerű először a rácsot felülről rájuk borítani, majd rácsostól átfordítani az egészet.
    Ha szépen kijött a formából, akkor hűlésig a formát visszaborítjuk rá, hogy ne száradjon ki. Ezzel a módszerrel a piskótánk alja szépen egyenessé fog simulni, belül-kívül pedig nem szárad ki a hűlési folyamat során.
  4. Míg a tészta sül, elkészíthetitek a krémet is, vagyis egy részét. Egy bögre tejet felteszünk melegedni egy nyeles lábosban. Míg melegszik, a puncs pudingport és a cukrot elkeverjük kétharmad bögre tejben, majd hozzákeverjük a forró tejünkhöz, és folyamatos kevergetés közben, mérsékelt tűzön jó sűrű pudingot főzünk.
    Félretesszük hűlni, közben turmixszal egyszer-kétszer átkeverhetjük, kihabosíthatjuk, hogy gyorsabban hűljön.
  5. A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral, és félretesszük. Ha a puding már nem meleg, akkor hűtőbe tesszük.
    A hideg pudingon átmegyünk turmixxal, majd hozzákeverjük vele a vajkrémet is. Habzsákba tesszük. Nem kell bele semmilyen díszes fej, csak sima kör!
    A piskótáinkat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a habzsák segítségével minden szeletre nyomunk a krémből úgy, hogy mindenütt szépen befedje.
  6. Közben ezeket egyesével, szépen egymáshoz tapasztjuk, méghozzá úgy, hogy egy kakaós, egy világos, egy kakaós, egy világos… Sütőpapírral leterített, jó nagy deszkára tegyétek, méghozzá átlósan, mert jó hosszú lesz a végeredmény!
    Már csak a máz van hátra. Olvasszuk fel a csokit az olajjal gőz felett vagy mikróban, majd szépen vonjuk be vele a sütinket. Én evőkanállal szoktam szerencsétlenkedni, jól elbíbelődök vele, de szeretem, ha szép egyenletes és mindenhol bevonja a csoki.
  7. Ami menet közben lefolyik, azt időnként szedjétek fel, és tegyétek vissza a sütire, hogy ne menjen pocsékba, és elég legyen a bevonathoz!
    Remélem ízleni fog.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.