Hozzávalók
-
Tésztához:
-
5tojás 🥚
-
másfél bögre kristálycukor 🧂 – 24 dkg
-
háromnegyed bögre étolaj 🧉 – 1,8 dl
-
fél bögre langyos víz 🥛 – 1,2 dl
-
2bögre fehér finomliszt – 25 dkg
-
1csomag sütőpor – 10 gr
-
+ 2 evőkanál 🥄🍫 holland kakaó por a barna piskótához
-
Krémhez:
-
1csomag puncs ízű pudingpor 🥃
-
egy és kétharmad bögre tej 🥛 – 3,9 dl
-
2ek. kristálycukor 🧂
-
15dkg vaj 🧈
-
1púpozott evőkanál bögre porcukor 🫙 – 15 dkg
-
Mázhoz:
-
2tábla étcsokoládé 🍫 – 20 dkg
-
3ek. étolaj 🥄
Elkészítés
-
A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni. Mikor már szép fehér, buborékos a hab, akkor kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett hozzákeverünk fél bögre (8 dkg) kristálycukrot, amivel kemény habot verünk. Olyan lesz, mint egy habcsók, kemény, mégis fényes hab, ami nem fog összetörni, ha dolgozunk vele.
A tojások sárgáját kikeverjük a maradék egy bögre (16 dkg) cukorral. Addig keverjük, míg szépen fel nem habosodik, és ki nem világosodik egészen pasztellszínűre. -
Ekkor hozzákeverjük a vizet és az olajat is, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
Ezután egy spatulával a tojássárgájás krémünkhöz hozzákeverjük a tojáshabot is. Ekkor már csak egy spatulával vagy fakanállal dolgozunk, hogy ne törjön össze a hab. Szép, körkörös mozdulatokkal, alulról-felfelé keverjük a tésztát.
Két őzgerinc formát kivajazunk, majd az egyikbe belekanalazzuk a tészta felét. A másikba belekeverjük szintén spatulával a kakaó port úgy, hogy mindenütt szép, egyöntetű barna legyen. -
Kivesszük őket a sütőből, várunk néhány percet, majd elválasztjuk a piskótát a peremektől, és egy rácsra borítjuk őket. Célszerű először a rácsot felülről rájuk borítani, majd rácsostól átfordítani az egészet.
Ha szépen kijött a formából, akkor hűlésig a formát visszaborítjuk rá, hogy ne száradjon ki. Ezzel a módszerrel a piskótánk alja szépen egyenessé fog simulni, belül-kívül pedig nem szárad ki a hűlési folyamat során. -
Míg a tészta sül, elkészíthetitek a krémet is, vagyis egy részét. Egy bögre tejet felteszünk melegedni egy nyeles lábosban. Míg melegszik, a puncs pudingport és a cukrot elkeverjük kétharmad bögre tejben, majd hozzákeverjük a forró tejünkhöz, és folyamatos kevergetés közben, mérsékelt tűzön jó sűrű pudingot főzünk.
Félretesszük hűlni, közben turmixszal egyszer-kétszer átkeverhetjük, kihabosíthatjuk, hogy gyorsabban hűljön. -
A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral, és félretesszük. Ha a puding már nem meleg, akkor hűtőbe tesszük.
A hideg pudingon átmegyünk turmixxal, majd hozzákeverjük vele a vajkrémet is. Habzsákba tesszük. Nem kell bele semmilyen díszes fej, csak sima kör!
A piskótáinkat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a habzsák segítségével minden szeletre nyomunk a krémből úgy, hogy mindenütt szépen befedje. -
Közben ezeket egyesével, szépen egymáshoz tapasztjuk, méghozzá úgy, hogy egy kakaós, egy világos, egy kakaós, egy világos… Sütőpapírral leterített, jó nagy deszkára tegyétek, méghozzá átlósan, mert jó hosszú lesz a végeredmény!
Már csak a máz van hátra. Olvasszuk fel a csokit az olajjal gőz felett vagy mikróban, majd szépen vonjuk be vele a sütinket. Én evőkanállal szoktam szerencsétlenkedni, jól elbíbelődök vele, de szeretem, ha szép egyenletes és mindenhol bevonja a csoki. -
Ami menet közben lefolyik, azt időnként szedjétek fel, és tegyétek vissza a sütire, hogy ne menjen pocsékba, és elég legyen a bevonathoz!
Remélem ízleni fog.
Vélemények
További a szerzőtől – BeBe
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...
Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...
Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.
Hókifli a nagyitól, puha omlós, illatos
10 hét és itt a karácsony, nagyon sokan édes süti gyanánt hókiflit sütnek. Mi is nagyon szeretjük.
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.