Hozzávalók
-
0,5kg száraz bab
-
2szál babérlevél
-
50dkg füstölt hús – (csülök, oldalas)
-
liszt
-
olaj
-
6gerezd fokhagyma
-
pirospaprika
-
1csipet cukor
-
ecet
-
1doboz tejföl
Elkészítés
-
A babot előző este átválogatjuk és beáztatjuk hideg vízbe, ha nincs rá lehetőség, akkor legalább vagy két - három órára. Ez azért fontos, hogy egyformán puha legyen.
-
Másnap feltesszük főni, ha lehetőség van rá akkor kuktában, az alaposan megmosott füstölt hússal együtt. Ne sózzuk meg, mert a füstölt hús sós, ráérünk akkor sózni, ha már a hús félig megfőtt, addigra kifő a só a sonkából.
-
Ezután beletesszük a babérlevelet, és a kuktában kb. egy óra alatt, sima fazékban 2-2,5 óra alatt puhára főzzük.
-
Amikor már megfőtt elkészítjük a rántást.
Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a lisztet, kicsit sötétebb zsemleszínűre pirítjuk, lehúzzuk a lángról, beletesszük az összenyomott fokhagymát, elkeverjük, egy pillanatra visszatesszük, átforgatjuk, majd beletesszük a pirospaprikát. Ne hagyjuk sokáig a lángon, mert a pirospaprika és a fokhagyma is hamar megég.Amikor a rántásunk kész felengedjük egy kis vízzel és beleöntjük a főzelékbe. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós a rántás. A végén felforraljuk, kiszedjük belőle a babérlevelet, ecettel ízesítjük. -
A sonkát kivesszük, ha egyben főztük bele, és felszeletelve kínáljuk.
Aki úgy szereti, a tejfölt belekeverheti a főzelékbe, mi csak díszíteni szoktuk vele.
Vélemények
További a szerzőtől – BeBe
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...
Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...
Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.
Hókifli a nagyitól, puha omlós, illatos
10 hét és itt a karácsony, nagyon sokan édes süti gyanánt hókiflit sütnek. Mi is nagyon szeretjük.
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.