4 adag
Előkészítés
120 perc
Főzés
120 perc
Összesen
240 perc
Babfőzelék füstölt hússal

Hozzávalók

  • 0,5
    kg száraz bab
  • 2
    szál babérlevél
  • 50
    dkg füstölt hús – (csülök, oldalas)
  • liszt
  • olaj
  • 6
    gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • 1
    csipet cukor
  • ecet
  • 1
    doboz tejföl
Nagyon finom étel a szárazbabfőzelék, nem kifejezetten nyári étel, de egy darab füstöltsonkával, már mindegy is, hogy milyen évszak van, isteni tud lenni. Nálunk az a változat megy, amiben utólag mintegy díszítésként tesszük rá a tejfölt, de ki lehet váltani a rántást a jó kis habarással és az tejföllel készül.

Elkészítés

  1. A babot előző este átválogatjuk és beáztatjuk hideg vízbe, ha nincs rá lehetőség, akkor legalább vagy két - három órára. Ez azért fontos, hogy egyformán puha legyen.
  2. Másnap feltesszük főni, ha lehetőség van rá akkor kuktában, az alaposan megmosott füstölt hússal együtt. Ne sózzuk meg, mert a füstölt hús sós, ráérünk akkor sózni, ha már a hús félig megfőtt, addigra kifő a só a sonkából.
  3. Ezután beletesszük a babérlevelet, és a kuktában kb. egy óra alatt, sima fazékban 2-2,5 óra alatt puhára főzzük.
  4. Amikor már megfőtt elkészítjük a rántást.
    Felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a lisztet, kicsit sötétebb zsemleszínűre pirítjuk, lehúzzuk a lángról, beletesszük az összenyomott fokhagymát, elkeverjük, egy pillanatra visszatesszük, átforgatjuk, majd beletesszük a pirospaprikát. Ne hagyjuk sokáig a lángon, mert a pirospaprika és a fokhagyma is hamar megég.Amikor a rántásunk kész felengedjük egy kis vízzel és beleöntjük a főzelékbe. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós a rántás. A végén felforraljuk, kiszedjük belőle a babérlevelet, ecettel ízesítjük.
  5. A sonkát kivesszük, ha egyben főztük bele, és felszeletelve kínáljuk.
    Aki úgy szereti, a tejfölt belekeverheti a főzelékbe, mi csak díszíteni szoktuk vele.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.