4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
120 perc
Összesen
150 perc
Zúzapörkölt

Hozzávalók

  • 1
    kg csirkezúza
  • 2
    fej vöröshagyma
  • 5
    gerezd fokhagyma
  • 1
    db zöldpaprika
  • 2
    db paradicsom
  • 1
    db zöldpaprika
  • pirospaprika
  • kókusz zsír – a legegészségesebb zsiradék
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • ételízesítő
Egyszerű, de mégis nagyon finom étel a zúzapörkölt. Készülhet csirke vagy libazúzából is. Mivel a csirkezúza kalóriatartalma minimális (94kcal/100g), tökéletesen alkalmas bármilyen diétás, fogyókúrás étrendhez is. Elkészítése megegyezik a pörköltekével, annyi kiegészítéssel, hogy meglehetősen sok főzést igényel, közel annyit, mint a marhahús. A zúza tisztítására nagyon oda kell figyelni, minden darabot egyesével átnézni, és ahol kell, használjuk a konyhakést könyörtelenül. A lelógó zsiradékokat szintén érdemes eltávolítani. Elkészítéséhez a zúzán kívül sok türelemre van szükségünk.

Elkészítés

  1. A szalonnát (füstölt a legjobb) felkockázzuk, és kisütjük a zsírját.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és a szalonnazsírra (szalonna kockák is maradhatnak benne) dobjuk, majd elkezdjük pirítani, ha kezd színe lenni rádobjuk az összevágott zöldpaprikát, és az erős paprikát.
  3. Ilyenkor mehet rá egy kis só, majd ha összesült szépen üvegesre, akkor félrehúzzuk, belekeverjük az őrölt pirospaprikát.
  4. Miután a paprikát elkeverjük, beletesszük az összevágott és alaposan átnézett, tisztított zúzákat, összekeverjük jól, és visszatesszük a tűzre. Ilyenkor sózzuk, borsozzuk, mehet bele kevés kömény, és rakhatunk bele ételízesítőt, majd az összevágott, vagy fokhagymanyomón átpréselt fokhagymákat is tegyük bele.
  5. Jobban kijön az íze így, mintha rögtön a vöröshagyma mellé szórtuk volna. Összeforraljuk, együtt pirítjuk 1-2 percet, de mielőtt odakapná, az alját, felöntjük vízzel.
  6. Tegyük bele az összevágott paradicsomot is.
  7. Aki attól aggódik, hogy nehezebben puhul a hús a paradicsom miatt, az ráér később beletenni, de szerintem felesleges aggódni.
  8. Mint a pörkölteket általában, a zúzapörköltet sem öntjük fel rögtön liternyi vízzel, hiszen nem levest főzünk.
  9. A jó pörköltalap titka a sok hagyma és a kevés víz, amit elforralás után mindig pótlunk.
  10. Fedő alatt kis lángon főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet alatta.
  11. Puhulási ideje legalább másfél óra, de lehet több is. Kóstolgassuk, fűszerezzük menet közben, ha kell, de ne vegyük le korán a tűzről. Az a jó zúzapörkölt, ami omlós teljesen, és cseppet sem rágós.
  12. Menet közben fűszerezzük még ha kell. Az a jó pörkölt, aminek sűrű a szaftja, ehhez tartsuk magunkat.
  13. Köretként választhatunk hozzá galuskát, krumplit, de akár rizst vagy tésztát is.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.