Hozzávalók
-
1kg csirkezúza
-
2fej vöröshagyma
-
5gerezd fokhagyma
-
1db zöldpaprika
-
2db paradicsom
-
1db zöldpaprika
-
pirospaprika
-
kókusz zsír – a legegészségesebb zsiradék
-
ételízesítő
-
őrölt bors
-
őrölt kömény
-
ételízesítő
Elkészítés
-
A szalonnát (füstölt a legjobb) felkockázzuk, és kisütjük a zsírját.
-
A hagymát apróra vágjuk, és a szalonnazsírra (szalonna kockák is maradhatnak benne) dobjuk, majd elkezdjük pirítani, ha kezd színe lenni rádobjuk az összevágott zöldpaprikát, és az erős paprikát.
-
Ilyenkor mehet rá egy kis só, majd ha összesült szépen üvegesre, akkor félrehúzzuk, belekeverjük az őrölt pirospaprikát.
-
Miután a paprikát elkeverjük, beletesszük az összevágott és alaposan átnézett, tisztított zúzákat, összekeverjük jól, és visszatesszük a tűzre. Ilyenkor sózzuk, borsozzuk, mehet bele kevés kömény, és rakhatunk bele ételízesítőt, majd az összevágott, vagy fokhagymanyomón átpréselt fokhagymákat is tegyük bele.
-
Jobban kijön az íze így, mintha rögtön a vöröshagyma mellé szórtuk volna. Összeforraljuk, együtt pirítjuk 1-2 percet, de mielőtt odakapná, az alját, felöntjük vízzel.
-
Tegyük bele az összevágott paradicsomot is.
-
Aki attól aggódik, hogy nehezebben puhul a hús a paradicsom miatt, az ráér később beletenni, de szerintem felesleges aggódni.
-
Mint a pörkölteket általában, a zúzapörköltet sem öntjük fel rögtön liternyi vízzel, hiszen nem levest főzünk.
-
A jó pörköltalap titka a sok hagyma és a kevés víz, amit elforralás után mindig pótlunk.
-
Fedő alatt kis lángon főzzük, ha kell, pótoljuk a vizet alatta.
-
Puhulási ideje legalább másfél óra, de lehet több is. Kóstolgassuk, fűszerezzük menet közben, ha kell, de ne vegyük le korán a tűzről. Az a jó zúzapörkölt, ami omlós teljesen, és cseppet sem rágós.
-
Menet közben fűszerezzük még ha kell. Az a jó pörkölt, aminek sűrű a szaftja, ehhez tartsuk magunkat.
-
Köretként választhatunk hozzá galuskát, krumplit, de akár rizst vagy tésztát is.
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.