4 adag
Előkészítés
120 perc
Főzés
60 perc
Összesen
180 perc
Zserbó

Hozzávalók

  • 35
    dkg finomliszt
  • 30
    dkg vaj
  • 5
    dkg porcukor
  • 2
    dkg élesztő
  • 1
    db tojás
  • 1
    db tojássárgája
  • 1
    dl langyos tej
  • 1
    kávéskanál cukor
  • 30
    dkg dió
  • 40
    dkg sárgabaracklekvár
  • 10
    dkg étcsokoládé
A zserbó a karácsonyi sütemények közé tartozik, nálunk a nagymama soha nem hagyta ki, ha karácsony akkor halászlé és zserbó.

Elkészítés

  1. A tejet a mikróban meglangyosítjuk és összekeverjük kávéskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, cukrot, sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd három részre osztjuk a tésztát.
  2. A darált diót a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. Mi úgy szeretjük ha jó sok töltelék van a tésztalapok között.
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd az egyik tésztát megfelelő méretűre nyújtjuk és beletesszük a tepsibe.
    Lekvárral ízlés szerint megkenjük, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel.
  4. Ezután kinyújtjuk a második tésztát és a tetejére tesszük. Ezt a lapot is szintén jól megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel. Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Szobahőmérsékleten egy órán át pihentetjük. Végül a tetejét villával megszurkáljuk és tejjel vékonyan lekenjük.
  5. Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük míg a teteje szép pirosra sül.

    Amikor megsült a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét olvasztott csokoládéval vagy házilag készített kakaós mázzal bevonjuk.
  6. A kakaós mázhoz a porcukrot a kakaóval, az olvasztott vajjal és az apránként hozzáadott forró vízzel simára keverjük. Ne legyen túl híg, ezért a vizet kanalanként adagoljuk hozzá, hogy sűrű massza legyen. A teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük és hagyjuk, hogy megdermedjen.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.