Tiroli szalonnás gombóc – Speckknödel
Hozzávalók
-
1kg savanyú káposzta
-
0dkg kolozsvári szalonna – vagy csemege
-
15dkg főtt-füstölt tarja – vagy gépsonka
-
5db szikkadt zsemle
-
1kisebb fej vöröshagyma
-
1csokor petrezselyem
-
2db tojás
-
10dkg liszt
-
2,5dl Tej
-
só
-
őrölt bors
Elkészítés
-
A zsemléket, a szalonna felét (a másik feléből készítsünk díszítésnek kakastaréjt) és a sonkát apró kockákra, a vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk.
-
Süssük ki a szalonnát, majd szűrőlapáttal emeljük ki a zsírból.
-
Keverőtálban keverjük jól össze a zsemlekockákat, a kisült szalonnát, a finomra vágott hagymát és petrezselymet, a tojásokat és a tejet. Sózzuk, fűszerezzük őrölt fekete borssal, majd pihentessük 15 percig.
-
A zsemlés masszához adjuk hozzá a sonkát és a lisztet, jól gyúrjuk, át utána takarjuk le konyharuhával és hagyjuk állni egy órát.
-
Közben készítsük el a köretet. A visszamaradt szalonnazsírban pároljuk puhára fedő alatt a savanyú káposztát. Ha szükséges ízesítsük fűszerekkel. Ha van itthon fel nem használt sonka, füstölt csülök, akkor bele szoktam kockázni, vagy ha van lefagyasztva füstölt lé, akkor fel szoktam vele önteni, de ezek a lépések nyugodtan kihagyhatóak.
-
A pihentetett gombóctésztából vizes kézzel formázzunk marék nagyságú gombócokat. Tegyük kb. 3 literforrásban lévő sós vízbe a gombócokat és főzzük őket kb. egy órát.
-
Én szoktam még feltétnek kisütni pár szelet natúr sertéshúst, vagy jó fűszeres flekkent, esetleg ha van itthon akkor angolszalonnát, vagy húsvétkor egy kis bármilyen sonkát.
-
Tálaláskor ízlés szerint díszíthetjük fűszerpaprikába mártott kakastaréjjal és tejföllel.
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.