4 adag
Előkészítés
40 perc
Főzés
40 perc
Összesen
80 perc
Tiroli szalonnás gombóc – Speckknödel

Hozzávalók

  • 1
    kg savanyú káposzta
  • 0
    dkg kolozsvári szalonna – vagy csemege
  • 15
    dkg főtt-füstölt tarja – vagy gépsonka
  • 5
    db szikkadt zsemle
  • 1
    kisebb fej vöröshagyma
  • 1
    csokor petrezselyem
  • 2
    db tojás
  • 10
    dkg liszt
  • 2,5
    dl Tej
  • őrölt bors
Mi általában minden nap főzünk, vannak alkalmak, amikor a napi program zsúfoltsága miatt olykor két napra, így egy-egy nap kuktálkodás kimaradhat, de jellemzően napunk egy részét a tűzhely előtt töltjük. Így aztán hiába van az, hogy tengernyi receptet gyűjtöttem a hosszú évek folyamán, hiába tudjuk az ételeket többféle módon is elkészíteni, egyszer csak eljön az a pillanat, amikor felteszi az ember a kérdést: „na most mi a fenét kotyvasszak?” Mert tele a hócipőm a sült krumplival már, rántott cuccok is voltak az elmúlt napokban, túl nagy választék sem a hűtőben, sem a kamrában nincs az összetevőkből, túl drága vagy túl macerásan elkészíthető ételt sem szeretnék… Ezer oka lehet az alkotói csődnek. Ezt az ételt is egy ilyen pillanatomban készítettem először, azóta is rendszeresen terítékre kerül. Mert a köret nem krumpli, nem rizs és nem tészta, az elkészítés ugyan időigényes a pihentetés és a főzés miatt is, de míg áll a gombóc, majd rotyog, a vízben addig lehet mással is foglalkozni és számomra nem utolsósorban a jóízű és elmaradhatatlan húsok is fellelhetőek ebben az ételben.

Elkészítés

  1. A zsemléket, a szalonna felét (a másik feléből készítsünk díszítésnek kakastaréjt) és a sonkát apró kockákra, a vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk.
  2. Süssük ki a szalonnát, majd szűrőlapáttal emeljük ki a zsírból.
  3. Keverőtálban keverjük jól össze a zsemlekockákat, a kisült szalonnát, a finomra vágott hagymát és petrezselymet, a tojásokat és a tejet. Sózzuk, fűszerezzük őrölt fekete borssal, majd pihentessük 15 percig.
  4. A zsemlés masszához adjuk hozzá a sonkát és a lisztet, jól gyúrjuk, át utána takarjuk le konyharuhával és hagyjuk állni egy órát.
  5. Közben készítsük el a köretet. A visszamaradt szalonnazsírban pároljuk puhára fedő alatt a savanyú káposztát. Ha szükséges ízesítsük fűszerekkel. Ha van itthon fel nem használt sonka, füstölt csülök, akkor bele szoktam kockázni, vagy ha van lefagyasztva füstölt lé, akkor fel szoktam vele önteni, de ezek a lépések nyugodtan kihagyhatóak.
  6. A pihentetett gombóctésztából vizes kézzel formázzunk marék nagyságú gombócokat. Tegyük kb. 3 literforrásban lévő sós vízbe a gombócokat és főzzük őket kb. egy órát.
  7. Én szoktam még feltétnek kisütni pár szelet natúr sertéshúst, vagy jó fűszeres flekkent, esetleg ha van itthon akkor angolszalonnát, vagy húsvétkor egy kis bármilyen sonkát.
  8. Tálaláskor ízlés szerint díszíthetjük fűszerpaprikába mártott kakastaréjjal és tejföllel.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.