4 adag
Előkészítés
15 perc
Főzés
30 perc
Összesen
45 perc
Tejfölös gombapaprikás

Hozzávalók

  • 0,5
    kg gomba
  • 1
    nagy fej vöröshagyma
  • gerezd fokhagyma
  • 15
    dkg füstölt szalonna – húsos
  • zsír – vagy olaj (csak ha nincs szalonnánk)
  • 1
    teáskanál őrölt pirospaprika
  • bors
  • ételízesítő
  • 2
    dl tejföl
  • 2
    ek liszt
Imádom a gombát, és minden ételt, ami belőle készül. Ezek közül is külön kedvencem a tejfölös gombapaprikás, és a rántott gomba. A rántott gombát leginkább őzláb gombából szeretem, a gombapaprikás pedig vargányából a tökéletes, de mivel ritkán jutok hozzá, megteszi a boltban kapható csiperke, laskagomba vagy a kettő keveréke is helyette. Ahhoz a gombapaprikásunk igazán különlegesen finom legyen, kell egy titkos összetevő, amit a legtöbbnek csak úgy ismernek, hogy füstölt kolozsvári szalonna. Nos, ez dukál a hagyma alá, és ettől lesz még ízletesebb a gombapaprikás.
Nagyon finom, és gyorsan elkészíthető étel a gombapaprikás.

Elkészítés

  1. A húsos szalonnát felkockázom apróra, majd elkezdem kisütni a zsírját, amin majd a hagymát fogjuk pirítani. Amikor elég zsiradék távozott belőle, betesszük a vöröshagymát, majd kicsit később az összetört fokhagymát is. Pirítsuk a hagymát aranyszínűre, majd húzzuk félre a tűzről, keverjük bele a pirospaprikát, és öntsük fel egy kevés vízzel. Mondom kevés!
  2. Tegyük vissza a tűzre és keverjük bele a szeltekre vágott gombát. Ha csiperkét használunk, szeletelés előtt távolítsuk el a „bőrét” a kalapjáról. A gomba szárát is beletehet a paprikásba. Kevés lé alatt puhára főzzük. Úgy tanultam, hogy gombára soha nem teszünk fedőt. Ha szükséges a folyadékot pótoljuk, de nem kell alá hosszú lé, és a gomba is sok vizet ki fog engedni magából főzés közben.
  3. A kis doboz tejfölt keverjük el csomómentesre 2 ek. liszttel, majd szedjük ki egy levés levet a gomba alól, azzal keverjük ki újra, majd habarjuk be vele a gombapaprikásunkat. Forraljunk rajta még egyet, majd húzzuk le a tűzről.
  4. Galuskával a tökéletes, amit jobb helyeken csak nokedliként ismernek. Frissen forrót tálaljuk, mert később felszívja a levét.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.