Stroganoff csíkok – Matyi kedvence
Hozzávalók
-
1kg szűzpecsenye – comb vagy lapocka
-
1fej vöröshagyma
-
3gerezd fokhagyma
-
40dkg gomba
-
30dkg ecetes uborka
-
20dkg füstölt szalonna
-
3evőkanál liszt
-
1doboz paradicsompüré
-
2db babérlevél
-
1csipetnyi kakukkfű
-
1,5dl száraz fehérbor
-
3dl tejszín
-
1kávéskanál citrom leve
-
1evőkanál mustár
-
őrölt bors
-
só
Elkészítés
-
A szalonnát kockákra , a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a gombát vékonyan felszeleteljük, az uborkát apróra a húst pedig vékony csíkokra vágjuk. Megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és megfonnyasztjuk.
-
A vékony csíkokra vágott húst megszórjuk liszttel, majd rádobjuk a hagymás szalonnaalapra. Erős tűzön, folyamatos keverés mellett gyorsan – kb. 3 perc – megpirítjuk (ha combból készítjük, akkor ez több idő, én szakaszosan pirítom, azaz először zsírjára pirítom a húst, aztán pici víz alá, megint lepirítom, mindezt három-négy alkalommal megismétlem, így a comb is „megadja” magát).
-
A lepirított húshoz hozzáadjuk a gombát, ecetes uborkát, áttört fokhagymát, paradicsompürét és a bort, fűszerezzük babérlevéllel és kakukkfűvel, ízlés szerint sózzuk(vigyázz, mert a szalonna és akár az uborka is sós lehet!) és borsozzuk(inkább csak az illat miatt szoktam).
-
Mérsékelt tűzön a hús fajtájától függően 10-20 percig főzzük, közben figyeljünk arra, hogy a liszt miatt ne égjen le, ha érezzük, hogy égne, akkor löttyintsünk alá egy kis húslét (nekem általában van fagyasztva a hűtőben, az ehhez hasonló esetekben, illetve főzelékek, levesek készítéséhez azt szoktam használni alapnak) vagy vizet.
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.