4 adag
Előkészítés
70 perc
Főzés
120 perc
Összesen
190 perc
Rácponty

Hozzávalók

  • 1,5
    kg ponty
  • 1
    kg halaprólék – fej, farok, csontok
  • 2
    kg burgonya
  • 30
    dkg füstölt szalonna
  • 30
    dkg vöröshagyma – (+1 fej az alapléhez)
  • 30
    dkg zöldpaprika
  • 15
    dkg paradicsom
  • 8
    dkg liszt
  • 6
    dl tejföl
  • 2
    dl tejszín
  • olaj – vagy zsír
  • fűszerpaprika
  • halászlé kocka
Melós kaja, viszont a szépségért, illetve esetünkben a mennyei ízekért is meg kell szenvedni mint tudjuk jól. Sokszor szoktam mondani, hogy a finom ételek elkészítése nem pusztán az elkészítési ismeretek birtoklásán múlik, hanem legalább annyira fontos a kreativitás és főleg a türelem is. Ez étel esetében nekem mindenre szükségem volt, mert a fiam és a feleségem nem eszi a főtt halat(még a halászlében is csak ímmel-ámmal) én nem szeretem a lecsós rakott krumplit, valamint szerettem volna, hogy a hal íze domináljon az egész ételben. Főtt a fejem egy ideig miként oldjam meg ezt a három ismeretlenes egyenletrendszert, de rövid időn belül felírtam a megoldó képletet. X+Y+Z= mivel is?

Elkészítés

  1. A pontyot kifilézzük, sűrűn beirdaljuk, majd szeletekre daraboljuk. Megtűzzük szalonna csíkokkal, lisztbe forgatjuk, majd kevés olajban mindkét oldalán hirtelen pirosra sütjük.
  2. A ponty előkészítése és filézése során nyert csontokból valamint a halaprólékból tartalmas halalaplét készítünk: Vízben feltesszük főni a tartozékokat, egy fej szeletekre vágott vöröshagymával. Sózzuk, majd ha felforrt takarékra vesszük, kb. két órát hagyjuk így rotyogni.
  3. Leszűrjük a hallevet, a felszínén összegyűlt halzsírra fűszerpaprikát hintünk, jól feloldjuk. Ízlés szerint egy-két halászlé kockával is ízesíthetjük. Tejfölös-tejszínes habarással sűrítjük, habverővel állandóan kevergetve kiforraljuk, ha szükséges sózzuk.
  4. A burgonyát héjában roppanósra megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, forró olajban vagy zsírban(finomabb, jellegzetesebb íze lesz)hirtelen kérgesre sütjük.
  5. A vöröshagymát szeletekre vágjuk és olajban vagy zsírban megpirítjuk.
  6. Kakastaréjt készítünk a maradék szalonnából a bőréig bevagdalva.
  7. A paprikát karikákra vágjuk és olajon hirtelen roppanósra pirítjuk.
  8. A paradicsomot felkarikázzuk.
  9. Összeállítjuk a rácpontyot. Magas peremű tűzálló tálat kizsírozunk. Aljára terítjük az elősütött burgonya felét, ráhalmozzuk előbb a hagyma, majd a paprika és a paradicsom felét. Az alapanyagok másik feléből hasonló módon csinálunk még egy réteget. A második réteg tetejére tesszük az elősütött pontyszeleteket, majd ráöntjük a tejfölös-tejszínes-paprikás halmártást. Meglocsoljuk tejföllel, ráhelyezzük a kakastaréjokat.
  10. Közép meleg sütőbe helyezzük, és lassan készre sütjük.
  11. Tálaláskor díszítjük karikára vágott paprikával, paradicsommal, meglocsoljuk egy kiskanál tejföllel, tetejére paprikába mártott kakastaréjt helyezünk.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.