Meggyes-diós kalács
Hozzávalók
-
1,5kg meggy – kimagozva
-
60dkg liszt
-
3db tojássárgája
-
15dkg kristálycukor
-
1dkg élesztő
-
3,5dl langyos tej
-
7evőkanál darált dió
-
3dkg zsemlemorzsa
-
7dkg olvasztott vaj vagy margarin
-
kókusz olaj – a kenéshez
Elkészítés
-
Először is elkészítjük a tésztát. Felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos tejben egy kis cukorral. Majd a liszthez adjuk, így teszünk a 3 tojássárgájával, és a cukorral is, majd elkezdjük összedolgozni.
-
Közben hozzáadjuk az olvasztott vajat, és adagoljuk a tejet, amennyit felvesz. Amikor összeállt a tésztánk, hagyjuk kelni, hogy legalább a duplájára növekedjen.
-
Eközben van időnk kimagozni a meggyet, ledarálni a diót. Esetleg előkészíteni még egy kis cukrot, illetve a zsemlemorzsát. Ha megkelt a tészta, 3 gombócot csinálunk belőle, majd elkezdjük egyenként kinyújtani, lisztezett gyúródeszkán, kb. olyan 30*20 cm-es nagyságúra.
-
Ha az elsőt kinyújtottuk, megszórjuk zsemlemorzsával, úgy kb. 2-3 evőkanálnyival, hogy mindenhová jusson, majd így teszünk a darált dióval is, és egy kis cukorral.
-
Utána jöhet rá a meggy bőséggel, majd ezt is megcukrozzuk. Ha megvan, feltekerjük, mint a bejglit szokás, összenyomkodjuk a végeit, és egy kiolajozott vagy kizsírozott tepsibe rakjuk.
-
Ezt követően megismételjük a másik két gombóccal is. Ha készen vannak, megkenjük a tetejüket oldalukat olajjal vagy olvasztott zsírral, majd egy villával kicsit megböködjük a tetejét, és még kb. 15 percet hagyjuk kelni a tésztát.
-
Ezután 170-175 fokos sütőben, 40-45 percig sütjük, lehet akár 50 perc is sütőtől függően.
Vélemények
További a szerzőtől – Periculosus
Bolognai Periculosus módra
Mivel sokszor főzök úgy, hogy majd csak lesz belőle valami, ez az étel is így született, de mivel lényegében ízlett annak, aki megkóstolta, így megmaradt a repe...
Borsos tokány
Szintén egy olyan recept, aminél ahány ház annyi szokás. Készítik sokféle hússal, különböző alapanyagokkal, és mindenki más elkészítésre esküszik. Azonban a gas...
Fokhagymás csirkemell szeletek, sült burgonyával és sült hagymával
Szeretem azokat az ételeket, amelyek könnyen és gyorsan elkészíthetőek. Bár szeretek főzni, és hosszabb időt is a konyhában tölteni, de erre az embernek nem min...
Hagymás, kukoricás burgonya, pácolt sült hússal
Ennél az ételnél elsősorban a köret az ami egy kicsi más, mint az emberek többségének megszokott sült krumpli, krumplipüré, főzelékek vagy rizs. Persze nem kell...
Hókifli
Nagyon szeretem a lekvárral vagy különböző gyümölcsökkel töltött sütemények! A hókifli nagyon régi kedvenc, viszonylag gyorsan elkészíthető és nagyon finom is....
Különleges vagdalt
A fasírt elég közkedvelt étel volt mindig is a családban, viszont kezdett unalmassá válni, hogy mindig ugyanúgy készül. Egy alkalommal anyu kapta ezt a receptet...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.