Kelkáposzta főzelék egyszerűen
Hozzávalók
-
1fej kelkáposzta – nagyobb
-
1kg burgonya
-
olaj
-
ételízesítő
-
köménymag
-
liszt
-
majoránna
-
pirospaprika
-
fokhagyma
-
bors
-
1fej hagyma
A kelkáposzta főzelék elkészítési módját tekintve elég egyszerű alkotás, létrehozása nem igényel különösebb előképzettséget senkitől, szinte lehetetlen elrontani, annak ellenére, hogy többféleképp készülhet. Alapesetben a hagyományos magyar elkészítési mód szerint rántással készül, de a modern konyha trendjeit követve egyszerűen a benne lévő krumpli egy részének összetörésével is lehet sűríteni, sőt akár keményítő is megfelel erre a célra. Van, aki hagymát pirit és arra jönnek az alapanyagok, de van, aki csak simán főzővízbe hajigálja a dolgokat. Olyan is van, aki külön főzi meg a káposztát és a krumplit, de én nem óhajtottam ekkora felhajtást csapni egy főzelék miatt, egyszerűen és hatékonyan szerettem volna véghezvinni az étel elkészítését. A végeredmény meglepően finom és élvezhető lett, de azért utólag el kell árulnom, hogy talán az első kelkáposzta főzelékem volt.
Elkészítés
-
Egy kis fej hagymát vágjunk össze apróra, és kevés olajon futtassunk meg.
-
A kelkáposzta külső leveleit távolítsuk el, és a torzsáját ék alakban vágjuk ki. Vágjuk fel ujjnyi csíkokra, majd mossuk meg.
-
A kelkáposztát tegyük a lábasba az olajon megfuttatott hagymára és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
-
Sózzuk, vagy tegyünk bele ételízesítőt (só helyett is általában ezt használom), borsozzuk, rakjunk bele ízlés szerint zúzott fokhagymát (jó sokat), és egész köménymagot. Én a köményt teatojásba teszem, mert nem szeretem, ha ropog a fogam alatt, így pedig egy mozdulattal eltávolítható az elkészült ételből. A kömény mennyisége ízlésfüggő, de ne felejtsük el, hogy ez a fő ízesítője a kelkáposzta főzeléknek, tehát ne sajnáljuk ki belőle.
-
15 perc múlva a káposzta után küldjük a kis kockára vágott burgonyát, amit leánykori nevén krumplinak is szólítunk. A burgonya mennyisége súlyra kb. fele vagy 2/3-ad része (ha összetört krumplival sűrítünk) legyen a kelkáposztának.
-
Paprikás rántást készítünk, kevés olajból és 2-3 evőkanál lisztből.A végén keverhetünk bele egy kis majorannát, esetleg borsot is. Ugye ha törött burgonyával sűrítjük az ételt, akkor ez a lépés kimaradt. Egészségesebb, de kevésbé finom lesz úgy, szerintem.
-
Miután a burgonya és a kelkáposzta is megfőtt, a főzeléket állandó kevergetés mellett berántjuk, és ha szeretjük, öntünk bele tejfölt, majd felforraljuk újra.
-
Feltétnek fasírtot, sült húst, sült virslit vagy tükörtojást javaslok.
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.