4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
30 perc
Összesen
60 perc
Kelkáposzta főzelék egyszerűen

Hozzávalók

  • 1
    fej kelkáposzta – nagyobb
  • 1
    kg burgonya
  • olaj
  • ételízesítő
  • köménymag
  • liszt
  • majoránna
  • pirospaprika
  • fokhagyma
  • bors
  • 1
    fej hagyma
A napokban receptekhez kerestem képeket, és egyiken láttam egy tányér kelkáposzta főzeléket, amely láttán azonnal megindult a nyálelválasztásom, így eldöntöttem, hogy bizony hamarosan ez lesz a vacsorám. A dolog azért érdekes, mert nagyon rég ettem kelkáposzta főzeléket, sőt igazából még csak nem is mondhatnám, hogy a kedvenceim között tartom számon. Ennek ellenére mégis úgy éreztem, hogy kelkáposzta főzelékre van szükségem, a gyomrom lelki békéjének érdekében. Mivel a kelkáposzta főzelék alapanyag igénye meglehetősen minimális, különösebb előkészületeket nem igényelt a mutatvány, egészen pontosan mindössze egy darab kelkáposzta beszerzését kellett megoldanom, amelyre tökéletesen megfelelő volt a legközelebbi bevásárlóközpont, miután sikeresen hozzájárultam a postán a gázművek fenntartásához, a pénztárcám tartalma több mint 1%-ának nem önkéntes felajánlásával. A továbbá szükséges néhány szem krumpli, fokhagyma, liszt, és fűszerek pedig megtalálhatóak voltak a konyhám stratégiai tartalékai között.
A kelkáposzta főzelék elkészítési módját tekintve elég egyszerű alkotás, létrehozása nem igényel különösebb előképzettséget senkitől, szinte lehetetlen elrontani, annak ellenére, hogy többféleképp készülhet. Alapesetben a hagyományos magyar elkészítési mód szerint rántással készül, de a modern konyha trendjeit követve egyszerűen a benne lévő krumpli egy részének összetörésével is lehet sűríteni, sőt akár keményítő is megfelel erre a célra. Van, aki hagymát pirit és arra jönnek az alapanyagok, de van, aki csak simán főzővízbe hajigálja a dolgokat. Olyan is van, aki külön főzi meg a káposztát és a krumplit, de én nem óhajtottam ekkora felhajtást csapni egy főzelék miatt, egyszerűen és hatékonyan szerettem volna véghezvinni az étel elkészítését. A végeredmény meglepően finom és élvezhető lett, de azért utólag el kell árulnom, hogy talán az első kelkáposzta főzelékem volt.

Elkészítés

  1. Egy kis fej hagymát vágjunk össze apróra, és kevés olajon futtassunk meg.
  2. A kelkáposzta külső leveleit távolítsuk el, és a torzsáját ék alakban vágjuk ki. Vágjuk fel ujjnyi csíkokra, majd mossuk meg.
  3. A kelkáposztát tegyük a lábasba az olajon megfuttatott hagymára és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
  4. Sózzuk, vagy tegyünk bele ételízesítőt (só helyett is általában ezt használom), borsozzuk, rakjunk bele ízlés szerint zúzott fokhagymát (jó sokat), és egész köménymagot. Én a köményt teatojásba teszem, mert nem szeretem, ha ropog a fogam alatt, így pedig egy mozdulattal eltávolítható az elkészült ételből. A kömény mennyisége ízlésfüggő, de ne felejtsük el, hogy ez a fő ízesítője a kelkáposzta főzeléknek, tehát ne sajnáljuk ki belőle.
  5. 15 perc múlva a káposzta után küldjük a kis kockára vágott burgonyát, amit leánykori nevén krumplinak is szólítunk. A burgonya mennyisége súlyra kb. fele vagy 2/3-ad része (ha összetört krumplival sűrítünk) legyen a kelkáposztának.
  6. Paprikás rántást készítünk, kevés olajból és 2-3 evőkanál lisztből.A végén keverhetünk bele egy kis majorannát, esetleg borsot is. Ugye ha törött burgonyával sűrítjük az ételt, akkor ez a lépés kimaradt. Egészségesebb, de kevésbé finom lesz úgy, szerintem.
  7. Miután a burgonya és a kelkáposzta is megfőtt, a főzeléket állandó kevergetés mellett berántjuk, és ha szeretjük, öntünk bele tejfölt, majd felforraljuk újra.
  8. Feltétnek fasírtot, sült húst, sült virslit vagy tükörtojást javaslok.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.