4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
40 perc
Összesen
70 perc
Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók

  • 1
    kg kelkáposzta
  • 0
    kg burgonya
  • 5
    dkg zsír
  • 5
    dkg liszt
  • 4
    gerezd fokhagyma
  • 2
    kk. fűszerpaprika
  • 2
    kk. köménymag
  • dkg só
  • bors
A kelkáposzta az egyik főzelék, ami igazán a fogamra való étel. Minden idényben elkészíthetjük, mert egész évben kapható, de a legfinomabb tavasszal mikor a külső levelei még nagyon sötétzöldek. Az elkészített főzeléket rám nem jellemző módon, több napon keresztül, egymás után is képes vagyok megenni, csak legyen hozzá valamilyen hús. Az ilyenkor kapható fajta az őszi, téli kelkáposzta, ami megfelelő körülmények között sokáig eláll.

Elkészítés

  1. A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk, előbb félbe-, majd kb. 3x3 cm-es darabokra aprítjuk.
    Váltott bő, hideg vízben megmossuk. Ha a kelkáposzta öreg, forrázzuk le.
    Szórjuk forrásban lévő vízbe, forraljuk, fakanállal nyomkodjuk a vízbe, és alaposan keverjük át.
  2. A forrázott kelkáposztát szűrjük le, majd öblítsük le. Ha a forrázást elmulasztjuk, a főzelék íze kesernyés lehet.
    A megtisztított burgonyát egyenletes, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, félretesszük.
  3. A fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük, de ha rendelkezésünkre áll, akkor, fokhagymanyomón átpréseljük.
    A forrázott kelkáposztát forrásban levő csont lébe vagy sonka lébe, esetleg simán csak sós vízbe helyezzük.
    Felforraljuk, megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fűszerezzük.
    Hozzáadjuk a burgonyát, fedővel lefedjük, majd teljesen puhára főzzük.
  4. Zsemleszínű rántást készítünk, belekeverjük a fokhagymát, jól elkeverjük.
    Végül a tűzről levéve gyorsan hozzákeverjük a fűszerpaprikát.
  5. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverővel simára keverjük.
    A rántást a főzelékhez adjuk állandó keverés mellett.
    A főzeléket felforraljuk, szükség szerint utána ízesítjük, majd mérsékelt tűzön időnként óvatosan megkeverve készre főzzük.
  6. A kelkáposzta főzelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy időben puhuljon meg.
    Rengeteg feltéttel tálalhatjuk, a tojástól kezdve a fasírton keresztül minden illik hozzá, vegetáriánusok sült zöldséggel is fogyaszthatják.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.