1 adag
Nincs megadott idő.
Karácsonyi diós bejgli

Hozzávalók

  • 1,5
    dl Tej
  • 10
    dkg cukor
  • 5
    dkg élesztő
  • 50
    dkg liszt
  • 15
    dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
  • 2
    db tojás – +1 a tészta megkenéséhez
  • 1
    db citrom – reszelt héja
  • 50
    dkg darált dió
  • 40
    dkg porcukor
  • 0,5
    dl rum
  • 3
    evőkanál mazsola
Egész évben gondolunk rá, de csak karácsonykor sütjük meg. Pedig nem olyan nehéz, mint ahogy elsőnek eszünkbe jut. Mi három fajtát szeretünk és ezt meg is szoktuk sütni karácsonykor. Imádom a diót minden formában, ezért a diós lesz az első, amit megosztok az olvasóval. A többi recept is felkerül majd a napokban, már csak azért is mert a tészta mindegyiknél ugyanaz, így csak a tölteléket kell leírni. Jó sütögetést kívánok hozzá.

Elkészítés

  1. A tészta elkészítéséhez langyosítsuk meg a tej felét, adjunk hozzá egy kevés cukrot, és tördeljük bele az élesztőt.
    A lisztet egy nagy tálban keverjük el a cukorral, egy csipet sóval, a tej másik felével, a tojással és a vajjal.
    Végül dolgozzuk hozzá az élesztős tejet is.
    Fél órán keresztül kelesszük letakarva, meleg helyen.
  2. Fél óra elteltével adjuk hozzá a citromot, majd egy fakanál segítségével a tésztát kemény mozdulatokkal erősen keverjük, addig, amíg fényes és levegős nem lesz.
    Ezután újabb fél óra kelesztés következik.
    Ha már szépen feljött, nyújtsuk ki egy centi vastagra, kenjük meg a kihűlt töltelékkel, majd óvatosan tekerjük fel.
  3. Ha a töltelék meleg, a bejgli sütés közben kireped, és nem lehet szépen szeletelni.
    A kivajazott tepsiben még utoljára hagyjuk fél órát pihenni, majd kenjük meg a felvert tojással.
    Szurkáljuk meg villával, majd süssük szép aranysárgára.

    200 fokon egy óra alatt gyönyörűen megsül.
  4. A diós töltelékhez a cukrot főzzük fel egy kevés vízben, adjuk hozzá a diót, majd fokozatosan az ízesítőket.
    A rumot csak a végén keverjük bele, de módjával. :)
    Hagyjuk kihűlni, mielőtt a tésztára kenjük, és feltekerjük.
  5. Ha mákosat is szeretnénk, akkor a tésztát megfelezzük, a mákkal hasonlóképpen járunk el, sziruppal leforrázzuk, majd 1 nagyobb citrom reszelt héját adjuk hozzá. Szükséges anyag mennyiség: 50 dkg darált mák, 25 dkg cukor, egy citrom reszelt héja.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.