Hozzávalók
-
1,5dl Tej
-
10dkg cukor
-
5dkg élesztő
-
50dkg liszt
-
15dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
-
2db tojás – +1 a tészta megkenéséhez
-
1db citrom – reszelt héja
-
50dkg darált dió
-
40dkg porcukor
-
0,5dl rum
-
3evőkanál mazsola
Elkészítés
-
A tészta elkészítéséhez langyosítsuk meg a tej felét, adjunk hozzá egy kevés cukrot, és tördeljük bele az élesztőt.
A lisztet egy nagy tálban keverjük el a cukorral, egy csipet sóval, a tej másik felével, a tojással és a vajjal.
Végül dolgozzuk hozzá az élesztős tejet is.
Fél órán keresztül kelesszük letakarva, meleg helyen. -
Fél óra elteltével adjuk hozzá a citromot, majd egy fakanál segítségével a tésztát kemény mozdulatokkal erősen keverjük, addig, amíg fényes és levegős nem lesz.
Ezután újabb fél óra kelesztés következik.
Ha már szépen feljött, nyújtsuk ki egy centi vastagra, kenjük meg a kihűlt töltelékkel, majd óvatosan tekerjük fel. -
Ha a töltelék meleg, a bejgli sütés közben kireped, és nem lehet szépen szeletelni.
A kivajazott tepsiben még utoljára hagyjuk fél órát pihenni, majd kenjük meg a felvert tojással.
Szurkáljuk meg villával, majd süssük szép aranysárgára.
200 fokon egy óra alatt gyönyörűen megsül. -
A diós töltelékhez a cukrot főzzük fel egy kevés vízben, adjuk hozzá a diót, majd fokozatosan az ízesítőket.
A rumot csak a végén keverjük bele, de módjával. :)
Hagyjuk kihűlni, mielőtt a tésztára kenjük, és feltekerjük. -
Ha mákosat is szeretnénk, akkor a tésztát megfelezzük, a mákkal hasonlóképpen járunk el, sziruppal leforrázzuk, majd 1 nagyobb citrom reszelt héját adjuk hozzá. Szükséges anyag mennyiség: 50 dkg darált mák, 25 dkg cukor, egy citrom reszelt héja.
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.