Házikenyér kovászkával
Hozzávalók
-
2dkg kovászka – készen megvásárolható a neten
-
50dkg liszt – lehet többféle liszt
-
8gramm só
-
3,2dl víz – langyos ásványvíz a legjobb
-
2ek burgonyapehely – elhagyható, de finomabb lesz tőle
-
2ek olívaolaj – lehet sima főzőolaj is
Elkészítés
-
A lisztet a sóval a kovászkával és a burgonyapehellyel elkeverjük. Ha van dagasztógépünk, akkor elindítjuk és hozzáadagoljuk a vizet, amikor már tésztává kevertük, hozzáadjuk az olajat. Dagasztógéppel közepes fokon az olaj hozzáadása után még 5 percig dagasztjuk.
Kézzel az olaj hozzádolgozása után, mindösszesen 8 percig. -
Amikor kész, 40 percet letakarva pihentetjük. Ha kipihente magát megformázzuk, kibéleljünk az edényt szilikonos sütőpapírral, és beletesszük a kenyértésztát, Lehetőleg olyan sütőedényt használjunk aminek van teteje, mert abban sokkal könnyebb sütni. Ehhez én egy régi fehér jénait használok, aminek van teteje, de tepsiben is megsüthető. Amikor megformáztuk a tetejét bevágjuk, lespricceljük vízzel, és megszórhatjuk bármilyen maggal. Ezen a kenyéren szezámmagot használtam, de bármi jó ami nem pörkölt.
-
Amíg a kenyerünk pihen, előmelegítjük a sütőt, majd betoljuk a kenyerünket a sütőbe. fedővel 35 percig 230 fokon, majd fedő nélkül, 210 fokon 20 percig sütjük. Szeretem ha a kenyerem jó kérges, ezért, 10 perccel a sütés vége előtt a sütőpapírral együtt kiemelem és úgy teszem vissza a sütőrácsra. Amikor elkészült kivesszük rácson hagyjuk kihűlni.
Vélemények
További a szerzőtől – BeBe
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...
Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...
Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.
Hókifli a nagyitól, puha omlós, illatos
10 hét és itt a karácsony, nagyon sokan édes süti gyanánt hókiflit sütnek. Mi is nagyon szeretjük.
Kapcsolódó receptek
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...