nincs megadva
Előkészítés
65 perc
Főzés
55 perc
Összesen
120 perc
Házikenyér kovászkával

Hozzávalók

  • 2
    dkg kovászka – készen megvásárolható a neten
  • 50
    dkg liszt – lehet többféle liszt
  • 8
    gramm só
  • 3,2
    dl víz – langyos ásványvíz a legjobb
  • 2
    ek burgonyapehely – elhagyható, de finomabb lesz tőle
  • 2
    ek olívaolaj – lehet sima főzőolaj is
Régebben is próbálkoztam a kenyér sütéssel, nem lett ehetetlen, de a karantén ideje alatt tökéletesre fejlesztettem a tudásomat. A mostani recept kovászkával készült amit a dolgozó nőknek találtak ki. Mindösszesen 2 óra alatt elkészül a finom, illatos házikenyér, és ha kicsit kihűlt már lehet is enni belőle.

Elkészítés

  1. A lisztet a sóval a kovászkával és a burgonyapehellyel elkeverjük. Ha van dagasztógépünk, akkor elindítjuk és hozzáadagoljuk a vizet, amikor már tésztává kevertük, hozzáadjuk az olajat. Dagasztógéppel közepes fokon az olaj hozzáadása után még 5 percig dagasztjuk.

    Kézzel az olaj hozzádolgozása után, mindösszesen 8 percig.
  2. Amikor kész, 40 percet letakarva pihentetjük. Ha kipihente magát megformázzuk, kibéleljünk az edényt szilikonos sütőpapírral, és beletesszük a kenyértésztát, Lehetőleg olyan sütőedényt használjunk aminek van teteje, mert abban sokkal könnyebb sütni. Ehhez én egy régi fehér jénait használok, aminek van teteje, de tepsiben is megsüthető. Amikor megformáztuk a tetejét bevágjuk, lespricceljük vízzel, és megszórhatjuk bármilyen maggal. Ezen a kenyéren szezámmagot használtam, de bármi jó ami nem pörkölt.
  3. Amíg a kenyerünk pihen, előmelegítjük a sütőt, majd betoljuk a kenyerünket a sütőbe. fedővel 35 percig 230 fokon, majd fedő nélkül, 210 fokon 20 percig sütjük. Szeretem ha a kenyerem jó kérges, ezért, 10 perccel a sütés vége előtt a sütőpapírral együtt kiemelem és úgy teszem vissza a sütőrácsra. Amikor elkészült kivesszük rácson hagyjuk kihűlni.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.