Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók
-
A paprikáshoz
-
1kg harcsafilé
-
1kg halaprólék – (csontok, farok, fej)
-
10dkg füstölt szalonna
-
20dkg vöröshagyma
-
15dkg zöldpaprika
-
8dkg paradicsom
-
2gerezd fokhagyma
-
1dl tejszín
-
2dl tejföl
-
10dkg liszt
-
só
-
fűszerpaprika
-
A csuszához
-
80dkg csuszatészta – (lehet gyúrni is, én nem vállalkozom rá)
-
40dkg tehéntúró
-
4dl tejföl
-
25dkg füstölt szalonna
Elkészítés
-
A halaprólékot 2 liter vízben 1 felszeletelt fej vöröshagymával feltesszük főni. Felforraljuk, majd lassú tűzön 1-1,5 órán keresztül főzzük, közben sóval(ételízesítővel) ízesítjük. Ízlés szerint tehetünk bele 1-2 halászlékockát is. Ha kész leszűrjük.
-
A paprikát és a paradicsomot apró kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát késsel vagy nyomóban összetörjük.
-
A harcsafilét megnyúzzuk, megtűzzük szalonnacsíkokkal, 4-5 centis kockákra vágjuk. Besózzuk, majd megforgatjuk lisztben és kevés forró olajban hirtelen mindkét oldalukat szép pirosra sütjük.
-
A visszamaradt zsiradékban pörköltalapot készítünk. Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, levesszük a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, jól elkeverjük. Felöntjük kevés szűrt hal lével majd visszatesszük a tűzre és zsírjára pirítjuk.
-
Beletesszük a kockákra vágott paprikát, paradicsomot és az áttört fokhagymát. Együtt gyorsan átpirítjuk, majd felöntjük 3 dl hal lével, megsózzuk.
-
Lassan zsírjára pirítjuk, majd újra felöntjük kb. 3-5 dl hal lével, függően attól, hogy milyen hosszú, illetve mennyiségű szaftot szeretnénk kapni. Lassan forraljuk, majd tejszínes-tejfölös habarással sűrítjük. Állandó keverés mellett kiforraljuk, ha szükséges sózzuk.
-
Az elősütött halszeleteket teflon serpenyőbe helyezzük, szitán keresztül ráöntjük a besűrített halmártást. Lassan, időnként rázogatva (nem keverve, mert szétesik a hal!) készre pároljuk, ha nagyon sűrű a szaft, akkor kevés hal lével hígítjuk.
-
A csuszatésztát lobogó sós, olajos vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
-
A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, szűrőlapáttal kiszedjük a zsírból.
-
Forró szalonnazsírba beletesszük a lecsepegtetett csuszatésztát és gyorsan átforrósítjuk.
-
Az átforrósított tésztát tűzálló tálon egyenletesen elterítjük.
-
A tejfölt jól elkeverjük, a túrót összemorzsoljuk.
-
A tésztán egyenletesen elosztjuk az összemorzsolt túrót, tejföllel bőségesen meglocsoljuk, meghintjük a töpörtyűvel és forró sütőben pár percig-akár ízlés szerint a széleit megpirítva- sütjük.
-
Tálaláskor a csusza mellé szedjük a harcsapaprikást, díszíthetjük karikára vagy kockákra vágott paradicsommal, paprikával, petrezselyem levéllel, töpörtyűvel, vagy kakastaréjjal.
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo

Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Kapcsolódó receptek

Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.

Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak

Görcs leves
Nagyon leveses vagyok, a nagymamám sokszor főzte nekem ezt a levest, tudta, hogy imádom a leveseket, főleg azt amit ő főz, mert kiment a kertbe és felszedte a f...

Méteres kalács bögrésen.
Nagymamám ünnepekre sütötte legtöbbször, de volt, hogy csak úgy spontán volt kénytelen, az unszolásomra. Akkor is, ha nem volt otthon bármi hozzá szaladtam a bo...

Szőlőmártás

Sütike
Puha és ínycsiklandó sütemény, tökéletes a mindennapokra vagy különleges alkalmakra 🍰✨ Ez a sütemény elolvad a szájban, és ideális a hétköznapokra éppúgy, min...