4 adag
Előkészítés
40 perc
Főzés
60 perc
Összesen
100 perc
Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók

  • A paprikáshoz
  • 1
    kg harcsafilé
  • 1
    kg halaprólék – (csontok, farok, fej)
  • 10
    dkg füstölt szalonna
  • 20
    dkg vöröshagyma
  • 15
    dkg zöldpaprika
  • 8
    dkg paradicsom
  • 2
    gerezd fokhagyma
  • 1
    dl tejszín
  • 2
    dl tejföl
  • 10
    dkg liszt
  • fűszerpaprika
  • A csuszához
  • 80
    dkg csuszatészta – (lehet gyúrni is, én nem vállalkozom rá)
  • 40
    dkg tehéntúró
  • 4
    dl tejföl
  • 25
    dkg füstölt szalonna
Egy újabb szaltó konyhában! A halas ételek esetében ugyanis kőkemény cirkuszi mutatványokra van szükségem, ha nem csak rántott vagy sült halat akarok itthon enni. Mást sajnos a családom nem igazán fogad szívesen, mondhatnám azt is, hogy fintorognak minden egyéb ötlet hallatán. A harcsát szeretitek-e? Sülve is? Na és a túrós tésztát? – kérdeztem tőlük, amikor felvetettem a harcsapörkölt vagy paprikás ötletét és szinte ki sem ejtettem a számom, hogy paprikás, de máris ellenvetésre nyílt volna a szájuk. Kérdésemre persze bőszen bólogattak, de akkor már én bizonytalanodtam el, hogy ebből a slamasztikából hogyan fogok kikeveredni. Persze a tervem már kész volt, neki is álltam azonmód. Veszíteni valóm nem volt, mert ha nem eszik meg, akkor legalább több marad nekem. Vagy mégis volt? Csak egy kis kóstolót kértek először, aztán csak szedték és szedték és… én meg csak lestem, majdnem erőszakot kellett alkalmaznom egy kis maradék megmentése érdekében.

Elkészítés

  1. A halaprólékot 2 liter vízben 1 felszeletelt fej vöröshagymával feltesszük főni. Felforraljuk, majd lassú tűzön 1-1,5 órán keresztül főzzük, közben sóval(ételízesítővel) ízesítjük. Ízlés szerint tehetünk bele 1-2 halászlékockát is. Ha kész leszűrjük.
  2. A paprikát és a paradicsomot apró kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát késsel vagy nyomóban összetörjük.
  3. A harcsafilét megnyúzzuk, megtűzzük szalonnacsíkokkal, 4-5 centis kockákra vágjuk. Besózzuk, majd megforgatjuk lisztben és kevés forró olajban hirtelen mindkét oldalukat szép pirosra sütjük.
  4. A visszamaradt zsiradékban pörköltalapot készítünk. Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, levesszük a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, jól elkeverjük. Felöntjük kevés szűrt hal lével majd visszatesszük a tűzre és zsírjára pirítjuk.
  5. Beletesszük a kockákra vágott paprikát, paradicsomot és az áttört fokhagymát. Együtt gyorsan átpirítjuk, majd felöntjük 3 dl hal lével, megsózzuk.
  6. Lassan zsírjára pirítjuk, majd újra felöntjük kb. 3-5 dl hal lével, függően attól, hogy milyen hosszú, illetve mennyiségű szaftot szeretnénk kapni. Lassan forraljuk, majd tejszínes-tejfölös habarással sűrítjük. Állandó keverés mellett kiforraljuk, ha szükséges sózzuk.
  7. Az elősütött halszeleteket teflon serpenyőbe helyezzük, szitán keresztül ráöntjük a besűrített halmártást. Lassan, időnként rázogatva (nem keverve, mert szétesik a hal!) készre pároljuk, ha nagyon sűrű a szaft, akkor kevés hal lével hígítjuk.
  8. A csuszatésztát lobogó sós, olajos vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
  9. A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, szűrőlapáttal kiszedjük a zsírból.
  10. Forró szalonnazsírba beletesszük a lecsepegtetett csuszatésztát és gyorsan átforrósítjuk.
  11. Az átforrósított tésztát tűzálló tálon egyenletesen elterítjük.
  12. A tejfölt jól elkeverjük, a túrót összemorzsoljuk.
  13. A tésztán egyenletesen elosztjuk az összemorzsolt túrót, tejföllel bőségesen meglocsoljuk, meghintjük a töpörtyűvel és forró sütőben pár percig-akár ízlés szerint a széleit megpirítva- sütjük.
  14. Tálaláskor a csusza mellé szedjük a harcsapaprikást, díszíthetjük karikára vagy kockákra vágott paradicsommal, paprikával, petrezselyem levéllel, töpörtyűvel, vagy kakastaréjjal.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.