4 adag
Előkészítés
20 perc
Főzés
70 perc
Összesen
90 perc
Göcseji gombócleves

Hozzávalók

  • 1
    db karalábé – kicsi
  • 2
    db vöröshagyma
  • 1
    db petrezselyemgyökér
  • 1
    db nagyobb répa
  • 2
    ek kókuszolaj
  • 3
    gerezd fokhagyma
  • 60
    dkg savanyú káposzta
  • 1
    ek pirospaprika – csapott ek.
  • 1
    db babérlevél
  • 30
    dkg darálthús
  • 1
    db tojás
  • 1
    kk majoránna
  • 1
    ek kukoricakeményítő
  • 1
    csokor petrezselyem
Amikor már semmi ötletem nincs, akkor körülnézek a neten, hogy mit főzhetnék, így találtam rá erre a nagyon finom levesre. Nem gondoltam, hogy a savanyú káposztát másra is lehet használni, mint töltött káposztának. Nagyon kellemes meglepetés volt számomra.

Elkészítés

  1. karalábét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, egy fazékban, a kissé megforrósított olajon kevergetve megfonnyasztjuk, közben a pépesre zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. 1 evőkanálnyit kiveszünk belőle a gombóc ízesítéséhez.
  2. A káposztát ha túl savanyúnak találnánk, hideg vízben kimossuk, lecsöpögtetjük, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. Kb. 5 centi hosszú legyen éppen úgy, mint a zöldség. A pirított hagymát a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a káposztát és a zöldséget hozzáadjuk, 2-2,5 liter vízzel fölöntjük. Többször belekeverve fölforraljuk, a babérlevéllel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, 30 percig főzzük.
  3. A darált sertéshúst a tojással, a félretett 1 evőkanálnyi pirított hagymával és a majoránnával összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Megnedvesített kézzel 15 gombócot formálunk belőle és 10 perccel azelőtt, hogy a zöldségek megpuhulnának, a levesbe rakjuk. Így, együtt főzzük készre.
  4. A kész levesből zöldségestől 2 decinyit kimerünk, kicsit hűlni hagyjuk, merülőmixerrel turmixoljuk. A keményítőt elkeverjük benne, így öntjük a többi leveshez. 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leves egy kicsit besűrűsödik. Utánasózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
    Forrón, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.