Göcseji gombócleves
Hozzávalók
-
1db karalábé – kicsi
-
2db vöröshagyma
-
1db petrezselyemgyökér
-
1db nagyobb répa
-
2ek kókuszolaj
-
3gerezd fokhagyma
-
60dkg savanyú káposzta
-
1ek pirospaprika – csapott ek.
-
1db babérlevél
-
30dkg darálthús
-
1db tojás
-
1kk majoránna
-
1ek kukoricakeményítő
-
1csokor petrezselyem
Elkészítés
-
karalábét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, egy fazékban, a kissé megforrósított olajon kevergetve megfonnyasztjuk, közben a pépesre zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. 1 evőkanálnyit kiveszünk belőle a gombóc ízesítéséhez.
-
A káposztát ha túl savanyúnak találnánk, hideg vízben kimossuk, lecsöpögtetjük, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. Kb. 5 centi hosszú legyen éppen úgy, mint a zöldség. A pirított hagymát a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a káposztát és a zöldséget hozzáadjuk, 2-2,5 liter vízzel fölöntjük. Többször belekeverve fölforraljuk, a babérlevéllel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, 30 percig főzzük.
-
A darált sertéshúst a tojással, a félretett 1 evőkanálnyi pirított hagymával és a majoránnával összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Megnedvesített kézzel 15 gombócot formálunk belőle és 10 perccel azelőtt, hogy a zöldségek megpuhulnának, a levesbe rakjuk. Így, együtt főzzük készre.
-
A kész levesből zöldségestől 2 decinyit kimerünk, kicsit hűlni hagyjuk, merülőmixerrel turmixoljuk. A keményítőt elkeverjük benne, így öntjük a többi leveshez. 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leves egy kicsit besűrűsödik. Utánasózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Forrón, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Vélemények
További a szerzőtől – BeBe
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...
Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...
Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.
Hókifli a nagyitól, puha omlós, illatos
10 hét és itt a karácsony, nagyon sokan édes süti gyanánt hókiflit sütnek. Mi is nagyon szeretjük.
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.