9 adag
Előkészítés
3 perc
Főzés
30 perc
Összesen
33 perc
Eperlekvár tartósítószer nélkül

Hozzávalók

  • 5
    kg eper
  • 45
    dkg cukor
Imádom az eperlekvárt. Minden évben megfogadom, hogy most aztán tényleg teszek el, de minden évben elmegy a kedvem annyira drága az eper. Idén úgy döntöttem, lesz ami lesz, nem hagyom ki. Sikerült is vennem 1300 Ft-ért megbízható helyről, mert az nagyon fontos, hogy ne kelljen mindjárt az elején egy csomót kidobni belőle.

Elkészítés

  1. Az epret alaposan megmossuk, szemenként átnézzük, a zöld levelét eltávolítjuk, a hibásakat kidobjuk.
  2. Egy nagyobb fazékba beletesszük, én nem szoktam szétvagdosni, de van aki úgy szereti, mi darabosan szeretjük. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, forrást követően, kevergetjük nagyjából 30 percig. Nem szabad ott hagyni mert könnyen leég. Egy-két merőkanállal leszedünk a levéből egy üvegbe, hogy ne legyen nagyon híg, és az szörpként el lehet fogyasztani. Ha nem isszuk meg 1-2 napon belül, akkor célszerű hűtőben tárolni, hogy ne romoljon meg, mert nincs benne tartósító.
  3. Ha elkészült, csírátlanított üvegekbe merjük, kis celofánt teszünk az üvegek szájára, és erősen lezárjuk, majd fejre állítjuk az üvegeket 5 percre, és száraz dunsztba tesszük, amikor teljesen kihűlt mehet a kamrába.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.