Hozzávalók
-
60dkg sertéslapocka
-
2fej vöröshagyma
-
6ek kókuszolaj
-
1ek pirospaprika
-
2gerezd fokhagyma
-
2kk pirosarany
-
25dkg rizs
-
8dkg füstölt szalonna
-
3db TV paprika
-
3db keményebb paradicsom
-
só
-
őrölt bors
Elkészítés
-
A sertéslapockát 1,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és egy lábasban az kókuszolajon 3-4 perc alatt megfuttatjuk. A húst beleszórjuk, kevergetve fehéredésig sütjük, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. Azonnal egy kevés (0,5 deci) vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen, majd megsózzuk.
-
A köménnyel, az összezúzott fokhagymával meg a paprikakrémmel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk. Elfövő levét folyamatosan pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy rövid lében párolódjon-pörkölődjön, véletlenül se legyen olyan íze, mint a főtt húsnak.
-
Amíg készül, a rizst átválogatjuk, és szűrőben megmossuk, lecsöpögtetjük. A puha húshoz keverjük, kb. 4,5 deci forrásban lévő vízzel fölöntjük, 1-1 mokkáskanál sót meg őrölt fekete borsot beleszórunk, és ha a víz újra forr, kis lángra állítjuk. Lefödve 10-15 percig pároljuk, ezalatt a rizs a víz nagy részét beissza, majd a tűzről levesszük. Az edény fedelét tiszta konyharuhába burkoljuk, újra a rizseshúsra tesszük, amit így pihentetünk 15 percen át. Akkor jó, ha semennyi gőz nem illan el a lábasból, s a rizs ebben a gőzben tovább puhul, a maradék vizet is beissza. Erre a 15 percre közepesen.
-
A lecsóhoz a szalonnát félcentis kockákra, a megtisztított hagymát finomra, a kicsumázott paprikát és a szárától megfosztott paradicsomot 1 centis kockákra vágjuk. A szalonnát egy nagy serpenyőben, a megforrósított olajon fél perc alatt félig üvegesre sütjük. A hagymát rászórjuk, kevergetve 1,5-2 perc alatt megfonnyasztjuk. A paprikát rárakjuk, rázogatva, továbbra is nagy lángon 1,5-2 percig pirítjuk. Ekkor enyhén megsózzuk, megpaprikázzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a Piros Arannyal tüzesítjük, és rádobjuk a paradicsomot is. A kész rizseshúshoz keverjük, s már tálalhatjuk is.
Vélemények
További a szerzőtől – BeBe
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...
Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...
Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.
Hókifli a nagyitól, puha omlós, illatos
10 hét és itt a karácsony, nagyon sokan édes süti gyanánt hókiflit sütnek. Mi is nagyon szeretjük.
Kapcsolódó receptek
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...