4 adag
Előkészítés
20 perc
Főzés
120 perc
Összesen
140 perc
Bácskai rizseshús

Hozzávalók

  • 60
    dkg sertéslapocka
  • 2
    fej vöröshagyma
  • 6
    ek kókuszolaj
  • 1
    ek pirospaprika
  • 2
    gerezd fokhagyma
  • 2
    kk pirosarany
  • 25
    dkg rizs
  • 8
    dkg füstölt szalonna
  • 3
    db TV paprika
  • 3
    db keményebb paradicsom
  • őrölt bors
Valami nagyon finomra vágytam, amíg kóboroltam a boltban gondolkoztam, hogy mit is főzhetnék. Mostanában sok csirkét ettünk ezért valami más irányba gondolkoztam. A disznóhús nagyon szép volt, ezért erre esett a választásom, már lapozgattam is fejben a szakácskönyvem. A rizseshús lett a befutó.

Elkészítés

  1. A sertéslapockát 1,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és egy lábasban az kókuszolajon 3-4 perc alatt megfuttatjuk. A húst beleszórjuk, kevergetve fehéredésig sütjük, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. Azonnal egy kevés (0,5 deci) vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen, majd megsózzuk.
  2. A köménnyel, az összezúzott fokhagymával meg a paprikakrémmel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk. Elfövő levét folyamatosan pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy rövid lében párolódjon-pörkölődjön, véletlenül se legyen olyan íze, mint a főtt húsnak.
  3. Amíg készül, a rizst átválogatjuk, és szűrőben megmossuk, lecsöpögtetjük. A puha húshoz keverjük, kb. 4,5 deci forrásban lévő vízzel fölöntjük, 1-1 mokkáskanál sót meg őrölt fekete borsot beleszórunk, és ha a víz újra forr, kis lángra állítjuk. Lefödve 10-15 percig pároljuk, ezalatt a rizs a víz nagy részét beissza, majd a tűzről levesszük. Az edény fedelét tiszta konyharuhába burkoljuk, újra a rizseshúsra tesszük, amit így pihentetünk 15 percen át. Akkor jó, ha semennyi gőz nem illan el a lábasból, s a rizs ebben a gőzben tovább puhul, a maradék vizet is beissza. Erre a 15 percre közepesen.
  4. A lecsóhoz a szalonnát félcentis kockákra, a megtisztított hagymát finomra, a kicsumázott paprikát és a szárától megfosztott paradicsomot 1 centis kockákra vágjuk. A szalonnát egy nagy serpenyőben, a megforrósított olajon fél perc alatt félig üvegesre sütjük. A hagymát rászórjuk, kevergetve 1,5-2 perc alatt megfonnyasztjuk. A paprikát rárakjuk, rázogatva, továbbra is nagy lángon 1,5-2 percig pirítjuk. Ekkor enyhén megsózzuk, megpaprikázzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a Piros Arannyal tüzesítjük, és rádobjuk a paradicsomot is. A kész rizseshúshoz keverjük, s már tálalhatjuk is.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.