4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
50 perc
Összesen
80 perc
Töltött paprika

Hozzávalók

  • 5
    db zöldpaprika
  • 50
    dkg darált sertéshús
  • 1
    tasak zacskó rizs
  • 1
    fej vöröshagyma
  • 2
    gerezd fokhagyma
  • 3
    db tojás
  • 1
    evőkanál búzadara
  • 1
    evőkanál zsír
  • 1
    l víz
  • 2
    doboz sűrített paradicsom
  • 2
    szál zellerzöld
  • 1
    evőkanál kristálycukor
  • 1
    kávéskanál mokkáskanál só
  • pirospaprika
  • őrölt bors
A töltött paprika egy igazi magyar specialitás. Jellegzetes étel, kiváló ízekkel. Szinte nincs ember, aki ne szeretné. Sokan túlbonyolítják az elkészítését, pl. külön főzik a gombócokat és a mártást,,, turmixolják,,, stb. Pedig, nagyon egyszerű elkészíteni, megmutatom hogyan csinálom. Bátran fogjatok hozzá!

Elkészítés

  1. A rizst sós vízben majdnem készre főzzük. Forrásban lévő vízbe tesszük és onnantól számítva kb. 5 perc főzés elég neki. Majd leszűrjük és félretesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Egy keverőtálban elkészítjük a tölteléket. A darált húshoz hozzáadjuk a kihűlt rizst, a búzadarát, a lereszelt (vagy apróra vágott) vöröshagymát, a 3 egész tojást és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kevés pirospaprikát szórunk rá. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát lereszelve. Alaposan összedolgozzuk.
  3. A zöldpaprikákat kicsumázzuk, megtöltjük a húsos töltelékkel (nem túl szorosan, mert a rizs még kidagad). Ha elfogyott a tölteni való paprikánk, a maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk.
  4. Az általam megadott mennyiség kb. 15 darab paprika megtöltésére, vagy 10-12 gombócra elegendő.
  5. Következő lépés: a paradicsomos mártást. Világos rántást készítünk. Kevés zsíron rövid ideig pirítjuk a lisztet (figyeljünk oda, ne legyen barna, mert akkor keserű lesz!), majd felöntjük vízzel és gyorsan elkeverjük, hogy ne legyen csomós. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés őrölt pirospaprikát, ízlés szerint ízesítjük sóval és cukorral. Elkeverjük.
  6. Ha teszünk a mártásba zellert, azt csak pár percig hagyjuk benne főni, majd vegyük ki, mert túl intenzív lesz az íze. Én az utóbbi időben nem rakok bele zellert.
  7. Ha felforrt a mártás, belerakjuk a töltött paprikákat és a gombócokat. Ha nincs otthon zöldpaprika és csak gombócokat csinálok, akkor egy üveg házilag befőzött lecsót szoktam hozzáadni a mártáshoz, hogy ne hiányozzon a zöldpaprika íze.
  8. Ezután közepes lángon, lefedve főzzük tovább kb. 20 percig – de ügyeljünk arra, hogy lassan forrjon, mert szétesnek a gombócok. Ezután egy gombócot kiveszünk, kettévágjuk – ha nem nyers, akkor kész az étel. Ha nyers a belseje, visszatesszük, tovább főzzük 5 percig, majd elzárjuk a lángot (a forró mártásban úgy is készre fő).
  9. Mi csak magában szoktuk fogyasztani a töltött paprikát; de van aki főtt krumplival szereti, vagy friss, puha, ropogós héjú kenyérrel.
  10. Jó étvágyat kívánok!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Evi

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.