Hozzávalók
-
5db zöldpaprika
-
50dkg darált sertéshús
-
1tasak zacskó rizs
-
1fej vöröshagyma
-
2gerezd fokhagyma
-
3db tojás
-
1evőkanál búzadara
-
1evőkanál zsír
-
1l víz
-
2doboz sűrített paradicsom
-
2szál zellerzöld
-
1evőkanál kristálycukor
-
1kávéskanál mokkáskanál só
-
só
-
pirospaprika
-
őrölt bors
Elkészítés
-
A rizst sós vízben majdnem készre főzzük. Forrásban lévő vízbe tesszük és onnantól számítva kb. 5 perc főzés elég neki. Majd leszűrjük és félretesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.
-
Egy keverőtálban elkészítjük a tölteléket. A darált húshoz hozzáadjuk a kihűlt rizst, a búzadarát, a lereszelt (vagy apróra vágott) vöröshagymát, a 3 egész tojást és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kevés pirospaprikát szórunk rá. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát lereszelve. Alaposan összedolgozzuk.
-
A zöldpaprikákat kicsumázzuk, megtöltjük a húsos töltelékkel (nem túl szorosan, mert a rizs még kidagad). Ha elfogyott a tölteni való paprikánk, a maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázunk.
-
Az általam megadott mennyiség kb. 15 darab paprika megtöltésére, vagy 10-12 gombócra elegendő.
-
Következő lépés: a paradicsomos mártást. Világos rántást készítünk. Kevés zsíron rövid ideig pirítjuk a lisztet (figyeljünk oda, ne legyen barna, mert akkor keserű lesz!), majd felöntjük vízzel és gyorsan elkeverjük, hogy ne legyen csomós. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés őrölt pirospaprikát, ízlés szerint ízesítjük sóval és cukorral. Elkeverjük.
-
Ha teszünk a mártásba zellert, azt csak pár percig hagyjuk benne főni, majd vegyük ki, mert túl intenzív lesz az íze. Én az utóbbi időben nem rakok bele zellert.
-
Ha felforrt a mártás, belerakjuk a töltött paprikákat és a gombócokat. Ha nincs otthon zöldpaprika és csak gombócokat csinálok, akkor egy üveg házilag befőzött lecsót szoktam hozzáadni a mártáshoz, hogy ne hiányozzon a zöldpaprika íze.
-
Ezután közepes lángon, lefedve főzzük tovább kb. 20 percig – de ügyeljünk arra, hogy lassan forrjon, mert szétesnek a gombócok. Ezután egy gombócot kiveszünk, kettévágjuk – ha nem nyers, akkor kész az étel. Ha nyers a belseje, visszatesszük, tovább főzzük 5 percig, majd elzárjuk a lángot (a forró mártásban úgy is készre fő).
-
Mi csak magában szoktuk fogyasztani a töltött paprikát; de van aki főtt krumplival szereti, vagy friss, puha, ropogós héjú kenyérrel.
-
Jó étvágyat kívánok!
Vélemények
További a szerzőtől – Evi
Almás bukta
A hagyományos lekváros és túrós bukta mellett szoktam sütni – főleg télen, mikor sok az alma a kamrában – almás buktát is. Nagyon egyszerű elkészíteni és minden...
Almás pite leveles tésztából pudinggal és babapiskótával
Ez a sütemény nagyon finom és egyszerű elkészíteni. Különböző variációkban készítik el. Most megosztom Veletek az én receptemet. Ha véletlenül még nem sütöttete...
Csallóközi szoté
Sokan szeretjük a pörkölteket, szaftos húsokat. A szoté is valami ilyesmi. A csallóközi szoté – eredeti recept szerint bélszínből készül – Csallóközben (Felvidé...
Egybefasírt meglepivel
Az egybe fasírtról általában a hagyományos, főtt tojással töltött, ún. Stefánia vagdalt jut az ember eszébe. Én szeretem változatosan elkészíteni az ételeket, a...
Diós stangli
A diós stangli az egyik legegyszerűbb és legfinomabb karácsonyi édesség. Anyukám készítette évtizedek óta. Kiskoromtól az első számú kedvencem. Érdemes karácson...
Feketehegyi szelet
Finom húsétel, nem csak profiknak. Érdemes kipróbálni, garantált a sikere!
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.