4 adag
Előkészítés
60 perc
Főzés
20 perc
Összesen
80 perc
Almás bukta

Hozzávalók

  • 2,5
    dkg élesztő
  • 5
    dl Tej – langyos
  • 1
    teáskanál kristálycukor
  • 50
    dkg rétesliszt
  • 2
    evőkanál kristálycukor
  • 1
    kávéskanál só
  • 2,5
    dl Tej – langyos
  • 6
    dkg vaj – olvasztott
  • 6
    db alma – nagyobb
  • 1
    teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5
    db citrom – leve
  • 2
    evőkanál porcukor
A hagyományos lekváros és túrós bukta mellett szoktam sütni – főleg télen, mikor sok az alma a kamrában – almás buktát is. Nagyon egyszerű elkészíteni és mindenki kedvence. Ajánlom szeretettel.

Elkészítés

  1. Kovászt készítünk. Kevés langyos tejbe szórunk egy kis cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd félretesszük. Pár perc alatt felfut az élesztőnk.
  2. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a kristálycukrot, a sót, a vajat, a langyos tejet és a kész kovászt. Jól összedolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük (kb. 1 órán át).
  3. Elkészítjük az almás tölteléket. Az almákat megmossuk, megtisztítjuk a héjától és lereszeljük. Pár csepp citromlevet nyomunk rá és ízlés szerint megszórjuk porcukorral és fahéjjal. Jól összekeverjük.
  4. Mikor megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy belisztezett üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle (kb. 22 darabot). Mindegyik közepébe kb. diónagyságnyi tölteléket teszünk.
  5. Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. Kivajazott tepsibe egymás után (nem túl szorosan) beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal. Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a bukták.
  6. Előmelegített sütőben, 180-200 fokon kb. 20 percig sütjük. (Sütőtől függően ez lehet akár 30-40 perc is.)
  7. Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.
  8. Alma helyett tehetünk diónagyságnyi finom házi szilva- vagy barack-lekvárt, vagy túrós- mákos- diós tölteléket is a buktákba.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Evi

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.