Almás pite leveles tésztából pudinggal és babapiskótával

Hozzávalók
-
500g leveles tészta – (egy egész kocka)
-
240g babapiskóta – kerek
-
1kg alma – tisztított reszelt alma (lehet több is – én mindig többet rakok bele)
-
1db citrom – reszelt héja és leve (kihagyható, bár így finomabb)
-
20dkg kristálycukor – reszelt almához
-
1,2l Tej
-
1vaníliás puding – (3 x 37 g)
-
5evőkanál kristálycukor
-
1db tojás – a kenéshez (nem szükséges)
Elkészítés
-
A leveles tésztát ketté választjuk. Az egyik felét enyhén lisztezett sodródeszkán kisodorjuk és egy zsírral (vagy olajjal, vajjal) kikent mély tepsibe tesszük, úgy, hogy a széleit kicsit felnyomkodjuk a tepsi oldalához.
-
A tésztára rakjuk a babapiskótákat, szorosan egymás mellé. A piskótákra kerül a reszelt alma – levestől, ha ereszt egy kis levet (amihez előzőleg egy tálban hozzáadtuk a citrom reszelt héját és levét, összekevertük), és kézzel egy kicsit lenyomkodjuk. Ha az alma nagyon savanyú, egy kevés cukrot hintünk rá.
-
A tejből, az 5-6 evőkanál kristálycukorból és a 3 vaníliás pudingból sűrű pudingot főzünk és öntsük (kenjük) rá az almára.
-
Kisodorjuk a tészta másik felét és óvatosan ráhelyezzük a forró pudingra. Villával finoman megszurkáljuk a tészta tetejét. Lekenjük egy felvert tojással (nem szükséges).
-
Halványbarnára sütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt készül el. Minden sütő másképpen süt, ezért figyeljünk oda, nehogy megégjen; vagy hosszabb ideig kell sütni.
-
Ha már teljesen kihűlt, akkor szeleteljük fel. A tányéron megszórjuk porcukorral (ha az alma édes, akkor nem szükséges). Másnap a legfinomabb, addigra a piskóták magukba szívják az alma levét.
-
Kellemes torkoskodást kívánok!
Vélemények
További a szerzőtől – Evi

Almás bukta
A hagyományos lekváros és túrós bukta mellett szoktam sütni – főleg télen, mikor sok az alma a kamrában – almás buktát is. Nagyon egyszerű elkészíteni és minden...

Csallóközi szoté
Sokan szeretjük a pörkölteket, szaftos húsokat. A szoté is valami ilyesmi. A csallóközi szoté – eredeti recept szerint bélszínből készül – Csallóközben (Felvidé...

Egybefasírt meglepivel
Az egybe fasírtról általában a hagyományos, főtt tojással töltött, ún. Stefánia vagdalt jut az ember eszébe. Én szeretem változatosan elkészíteni az ételeket, a...

Diós stangli
A diós stangli az egyik legegyszerűbb és legfinomabb karácsonyi édesség. Anyukám készítette évtizedek óta. Kiskoromtól az első számú kedvencem. Érdemes karácson...

Feketehegyi szelet
Finom húsétel, nem csak profiknak. Érdemes kipróbálni, garantált a sikere!

Gesztenyepüré torta
Kevés ember van, aki nem szereti a finom, rumaromás gesztenyepürét tejszínhabbal. Ebből a gesztenyemasszából lehet sütni egy egyszerű, gyors és nagyon finom tor...
Kapcsolódó receptek

Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.

Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak

Görcs leves
Nagyon leveses vagyok, a nagymamám sokszor főzte nekem ezt a levest, tudta, hogy imádom a leveseket, főleg azt amit ő főz, mert kiment a kertbe és felszedte a f...

Méteres kalács bögrésen.
Nagymamám ünnepekre sütötte legtöbbször, de volt, hogy csak úgy spontán volt kénytelen, az unszolásomra. Akkor is, ha nem volt otthon bármi hozzá szaladtam a bo...

Szőlőmártás

Sütike
Puha és ínycsiklandó sütemény, tökéletes a mindennapokra vagy különleges alkalmakra 🍰✨ Ez a sütemény elolvad a szájban, és ideális a hétköznapokra éppúgy, min...