4 adag
Előkészítés
20 perc
Főzés
40 perc
Összesen
60 perc
Tárkonyos, zöldséges májragu

Hozzávalók

  • 1
    kg csirkemáj szívvel
  • 1
    fej vöröshagyma
  • 6
    gerezd fokhagyma
  • 4
    db sárgarépa
  • 2
    db karalábé
  • 1
    nagy pohár tejföl
  • bors
  • őrölt kömény
  • tárkony
  • petrezselyem
Hallottam anno egy mondást – hogy pontosan hogy szólt, már nem emlékszem, de a lényege az volt, hogy a lustaság és a kreativitás gyakran párban járnak, mondhatni, inspirálják egymást Amikor dögrováson vagyunk, ez különösen igaz, hiszen törődött kis testünket szívesen kényeztetjük valami finommal, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a lehető legegyszerűbb, leggyorsabb módon szeretnénk hozzájutni. Most ebből kaptam ízelítőt – beteg vagyok, de délutánra megéheztem, úgyhogy bátorkodtam alkotni valami újat, méghozzá csak az itthon megtalálható alapanyagokból, sőt, maradékokból. Szép nem, de jó lett, hát megosztom veletek.

Elkészítés

  1. Első és legfontosabb: a májat felhasználás előtt nagyon-nagyon alaposan, akár többször is mossuk át, mert ha minimális epe is marad rajta, cseszhetjük az egészet.
  2. Az apróra vágott hagymát megsütjük valami zsiradékon (én most a kényeztető libazsírt választottam), hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, összerottyantjuk, és jöhet a bors meg a kömény.
  3. Figyelem!
  4. Sózni CSAK a legvégén szabad, különben megkeményedik a máj!
  5. Amikor a fűszeres hagymánk már jó szottyos, jöhet a máj, amit komótosan kevergetünk, forgatunk, míg mindenhol szép rózsaszínné nem válik (ez edényvastagságtól függően is max 10-15 perc), akkor felöntjük vízzel, hogy ellepje, és pihenhetünk egy kicsit. Kellett is, a köhögőrohamok után úgy szédelegtem, hogy a fejbőrömtől a lábszáramig elzsibbadtam párszor…
  6. Ha a máj már puha (de a szív még nem), hozzáadjuk a sárgarépát és a karalábét (kockára, karikára vágva, ahogy tetszik), újra felöntjük vízzel és megint szusszanhatunk egyet.
  7. Ha macskával ÉS érintőgombos tűzhellyel IS rendelkezünk, ügyeljünk rá, hogy a gyerekzárat bekapcsoljuk, különben csodálkozhatunk, hogy ez az amúgy gyors étel miért tart ilyen sokáig… (Gy.k. Mordor cicám – óvatlanságomat kihasználva – suttyomban kikapcsolta a tűzhelyet )
  8. Amikor minden megpuhult, belekanalazzuk a tejfölt, elkeverjük, megízesítjük petrezselyemmel és kevés tárkonnyal (a tárkonnyal tényleg bánjunk óvatosan, nagyon intenzív az íze, túlzásba esve pedig nagyon keserű), lehúzzuk a tűzről, és ekkor, CSAK ekkor ízlés szerint megsózzuk – és kész is van a ragunk. Nekem nagyon bejött, remélem, nektek is ízleni fog, jó étvágyat!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Shady

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.