4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
60 perc
Összesen
90 perc
Szilvás gombóc

Hozzávalók

  • 2
    kg burgonya
  • 50
    dkg liszt
  • 4
    db tojás
  • 5
    dkg zsír
  • 15
    dkg vaj
  • 25
    dkg zsemlemorzsa
  • 60
    dkg szilva
  • 20
    dkg porcukor
  • őrölt fahéj
Olyan recepteket terveztem az oldalra beírni, amelyek ugyan ismertek lehetnek, de azért nem feltétlenül mindennaposak, illetve hordozzák az ízlésvilágomat. E szempontból a gombóc kicsit kakukktojásnak tűnhet, de nem ok nélkül vettem fel a listára. A gombóccal ugyanis a saját tapasztalatom alapján legtöbbször az a probléma, hogy akár kevés állás után hidegen és felmelegítve is legfeljebb Presser „Pici” padlására (bocs’!), ha nem a szemetesbe való. Legfeljebb egy jó kis nyári hógolyó csatában a hógolyót tudjuk vele helyettesíteni. Jó pár éve azonban rábukkantunk egy receptre, ily módon elkészítve készülhet lavórszámra a gombóc, napokig eláll megőrizve puha, eredeti állagát, lehet nassolni, dézsmálni éjszaka a hűtő tartalmát.

Elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, még forrón meghámozzuk, és azonnal összetörjük burgonya nyomóval. Nyújtótáblán szétterítjük és hűlni hagyjuk.
  2. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk az átszitált lisztet, a zsír egynegyed részét, a sót és a tojásokat. Egyneművé, csomómentessé, simává gyúrjuk.
  3. Az összegyúrt tésztából cipókat formálunk, felületüket meghintjük liszttel, letakarjuk konyharuhával és rövid ideig pihentetjük.
  4. A pihentetett tésztát lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd késsel kb. 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére helyezzük a kimagozott, fahéjas porcukorral megtöltött szilvaszemeket. A négyzetek sarkait a szilvaszemekre hajtjuk úgy, hogy a sarkok egy pontban találkozzanak. A szilvaszemet borító tészta széleit és az összeérő sarkokat finom mozdulatokkal összenyomkodjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta mindenhol egyenlő vastagságban borítsa a szilvaszemeket! Ezután a tenyerünkben kerekre formázzuk a tésztát, ami ha ragadna, akkor egy kevés liszttel meghintjük, így formázzuk tovább.
  5. A gombócokat sós, mérsékelt forrásban lévő vízben kifőzzük. Fontos, hogy ne lobogjon a víz, mert összeütődhetnek, deformálódhatnak, sérülhetnek, szétnyílhatnak a gombócok! Akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére.
  6. Szűrőlapáttal kiemeljük a gombócokat a vízből, jól lecsepegtetjük, majd vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
  7. Ezzel is szoktunk dobálózni, napok múltán is, ha megfelelő, több vájlingnyi mennyiséget csinálunk. Bedobom az arcomba, aztán, hamm! Mind befaltam! Utána mondhatja az én barátom nem kis élccel a hangjában, hogy „mi történt Gaalo? Megint lenyeltél egy egész görögdinnyét?” Sebaj Nagygóré, majd lefutjuk szerdán a Rockvilág focin!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.