Szilvás gombóc
Hozzávalók
-
2kg burgonya
-
50dkg liszt
-
4db tojás
-
5dkg zsír
-
15dkg vaj
-
25dkg zsemlemorzsa
-
60dkg szilva
-
20dkg porcukor
-
só
-
őrölt fahéj
Elkészítés
-
A burgonyát héjában megfőzzük, még forrón meghámozzuk, és azonnal összetörjük burgonya nyomóval. Nyújtótáblán szétterítjük és hűlni hagyjuk.
-
A kihűlt burgonyához hozzáadjuk az átszitált lisztet, a zsír egynegyed részét, a sót és a tojásokat. Egyneművé, csomómentessé, simává gyúrjuk.
-
Az összegyúrt tésztából cipókat formálunk, felületüket meghintjük liszttel, letakarjuk konyharuhával és rövid ideig pihentetjük.
-
A pihentetett tésztát lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd késsel kb. 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére helyezzük a kimagozott, fahéjas porcukorral megtöltött szilvaszemeket. A négyzetek sarkait a szilvaszemekre hajtjuk úgy, hogy a sarkok egy pontban találkozzanak. A szilvaszemet borító tészta széleit és az összeérő sarkokat finom mozdulatokkal összenyomkodjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta mindenhol egyenlő vastagságban borítsa a szilvaszemeket! Ezután a tenyerünkben kerekre formázzuk a tésztát, ami ha ragadna, akkor egy kevés liszttel meghintjük, így formázzuk tovább.
-
A gombócokat sós, mérsékelt forrásban lévő vízben kifőzzük. Fontos, hogy ne lobogjon a víz, mert összeütődhetnek, deformálódhatnak, sérülhetnek, szétnyílhatnak a gombócok! Akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére.
-
Szűrőlapáttal kiemeljük a gombócokat a vízből, jól lecsepegtetjük, majd vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
-
Ezzel is szoktunk dobálózni, napok múltán is, ha megfelelő, több vájlingnyi mennyiséget csinálunk. Bedobom az arcomba, aztán, hamm! Mind befaltam! Utána mondhatja az én barátom nem kis élccel a hangjában, hogy „mi történt Gaalo? Megint lenyeltél egy egész görögdinnyét?” Sebaj Nagygóré, majd lefutjuk szerdán a Rockvilág focin!
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Kapcsolódó receptek
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...