4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
60 perc
Összesen
90 perc
Szentgyörgyi palacsinta

Hozzávalók

  • 4
    db tojás
  • 5
    dkg liszt
  • 4
    dl Tej
  • 2
    dl szóda
  • 5
    dl Tej
  • 15
    dkg kristálycukor
  • 1
    cs. vaníliás cukor
  • 3
    db tojássárgája
  • 8
    dkg krémpor
  • 6
    db tojásfehérje
  • 18
    dkg kristálycukor
  • 1
    db citrom
  • 1
    kk. vaníliás cukor
  • 5
    dkg vaj
Kezdhetném megint a bevezetőt avatott édesség szakértő barátunk, G. Artúr szállóigévé vált monológjával, de inkább felteszek egy találós kérdést. Mi a közös az alábbiakban? : lekváros, túrós, mákos, diós, kakaós, rakott, Gundel, égetett, csúsztatott, mágnás, francia, susette, szentgyörgyi, hortobágyi, velős, zöldséges, rántott, gombás, sonkás és még sorolhatnám. Naná, hogy a palacsinta! Édesen vagy sósan, mindörökké csintalan! Valahogy nekem a palacsinta olyan, mint amikor a „könyvtárban” a sokadik kunkor után nekem szegezik a kérdést: mit kérsz? Mindegy, csak hasson! Sant’Giorgio pasztellája – csak hogy fitogtassam francia nyelvtudásomat… - tuti eleget tesz eme óhajunknak!

Elkészítés

  1. Palacsintákat sütünk a hagyományos módon.
  2. A citromot lereszeljük, a fehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
  3. Elkészítjük a sárga krémet: a tojássárgákat egy deci tejjel és a krémporral simára keverjük. a többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A felforralt tejet habverővel folyamatosan keverve a többi anyaghoz öntjük, ezután tűzre tesszük, folyamatosan keverve besűrítjük, majd levesszük a tűzről.
  4. A palacsintákat meghintjük vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal, majd feltekerjük, végeiket metéltként levágjuk.
  5. Egy magas peremű zománcozott tepsit kivajazunk.
  6. A feltekert palacsintákat 3-4 centis darabokra vágjuk és a kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük, tetejére hintjük a végekből vágott metéltet, felületén elkenjük a sárga krémet. Középmeleg sütőben lassan készre sütjük.
  7. Ha elkészült kivesszük és bevonjuk a tetejét a kemény tojáshabbal, egyenletesen eligazítjuk rajta. Visszatesszük a sütőbe és nyitott ajtó mellett a tojáshabot megszárítjuk. Ha szilárd a tojáshab, akkor kivesszük a sütőből, negyed órát pihentetjük, majd vízbe mártott éles késsel felvágjuk, lapáttal tányérra emeljük, ízlés szerint tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.