4 adag
Előkészítés
40 perc
Főzés
90 perc
Összesen
130 perc
Székelygulyás

Hozzávalók

  • 80
    dkg darált lapocka
  • 1
    db hagyma – jó nagy
  • 1
    gerezd fokhagyma
  • 1
    kg savanyú káposzta
  • 1
    db hegyes csípős zöldpaprika
  • 1
    db paradicsom
  • 4
    ek kókuszolaj vagy zsír
  • 2
    kk pirospaprika
  • 1
    ek köménymag
  • 1
    db babérlevél
  • 3
    dl tejföl
  • 3
    dkg liszt
  • 1
    szál petrezselyem
  • őröltbors
Ha karácsony, akkor káposzta. Általában töltött káposztát szoktunk csinálni, de előfordul, hogy más szeretnénk. A székelygulyás számomra nagyon különleges étel, ha sikerül szép sovány lapockát venni, akkor valamilyen gulyás lesz a vége. Így alakult most is, így lett a szép sovány húsból székelygulyás.

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre szeljük.
  2. A kókuszolajat/zsírt felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, kissé megsózzuk, borsozzuk, saját levében, fedő alatt kb. 40 percig, puhulásig pároljuk, azaz pörköltet készítünk.
  3. A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40 perc, kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszűrjük.
  4. 3 dl tejfölt elhabarunk a liszttel, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt és friss házikenyeret kínálhatunk hozzá. Melegítve még finomabb!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.