4 adag
Előkészítés
60 perc
Főzés
60 perc
Összesen
120 perc
Szalagos Farsangi Fánk

Hozzávalók

  • 50
    dkg liszt
  • 2
    dkg élesztő
  • 5
    dkg porcukor
  • 5
    dkg vaj
  • 2
    tojás sárgája
  • 1
    dl rum
  • 5
    dl Tej
  • 1
    üveg olaj
A mondás szerint nincsen farsang fánk nélkül, és bár fánkot egész évben ehetünk, lelkifurdalás nélkül mégis farsang idején teheti meg az ember. Annak az okát, hogy miért farsangi a fánk, a vallásban kell keresni. A farsangi időszak a Húsvétig tartó Nagyböjt, a megtisztulás ideje elé esik, ami negyvennapos koplalást jelent. A papok és szerzetesek a szegényeknek azt tanácsolták, hogy energia dúsabb ételeket vegyenek magukhoz, így aztán ha tehették, kenyér helyett a jóval több energiát tartalmazó fánkkal tömték a gyomrukat. A böjtölés mára már kiment a divatból, a farsangi fánk viszont nem. Annyira nem, hogy Pilis környékén vannak települések ahol manapság is tartanak fánkfesztivált, ahol többek között fánkevő versenyre, anyóségetésre, vagy a különleges fánkok versenyére is sor kerül.
A szalagos fánk az egyik legkényesebb kelt tészta. Összeállítás, kelesztése és sütése nagy gyakorlatot kíván. A helyiség előkészítését se felejtsük el, mint pl. a lisztet langyosítsuk meg, a helyiség ahol dolgozunk, egyenletesen meleg huzatmentes legyen. A legszebben sül a szalagos fánkunk olajban, mert az kevésbé szívódik be a tésztába és attól lesz a szélén a szalag. A nagymamám még fakanállal dolgozta ki a tésztát, nekünk nagy szerencsénk van, már robotgéppel is tudunk dagasztani.
A hozzávalókból 28-30 db fánkot tudunk kihozni.

Elkészítés

  1. Először fél sűrű kovászt készítünk, amihez 3 dl langyos tejbe belekeverünk egy kanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadunk 3 kanál lisztet. Tíz percig kelni hagyjuk.
  2. A többi porcukorral a tojás sárgát elkeverjük, majd az érett kovászhoz adjuk. Jól elkeverve hozzáadjuk a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
  3. Jó alaposan kidolgozzuk, megdagasztjuk, majd, a tetejét liszttel megszórjuk. A fánk tésztánkat letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. fél órán át kelesztjük.
  4. Arra vigyázzunk, hogy a fánkunk túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
  5. Közepesen forró bő olajban egyenletes tűzön sütjük. Annyi olajat használjunk, hogy a fánkok ússzanak benne, ne érjenek le az edény aljára, mert akkor könnyen leégnek.
  6. Ha túl forró a zsír, akkor a fánk hirtelen sül, kívül túl sötét lesz, és a közepe nyers marad, nincs ideje a növekedésre, és nem lesz szalagos.
  7. A szép szalagos fánkokat szűrőkanállal szedjük ki lehetőleg papírtörlőre.
  8. Melegen baracklekvárral vagy porcukorral meghintve tálaljuk
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.