4 adag
Előkészítés
10 perc
Főzés
180 perc
Összesen
190 perc
Sült csülök

Hozzávalók

  • 1
    db csülök – csont nélkül
  • 6
    gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • majoránna
  • – vagy ételízesítő
  • fűszerek – amiket kedvelünk
Ki ne szeretné a csülköt? Bár, bizonyára vannak olyanok, akik inkább párolt répát, vagy egyéb egészséges étkeket ennének inkább a sült csülök helyett, ez a recept most nem nekik szól. A sült csülök azoknak lehet jó választás, akik szeretnének valami igazán finom, kevés macerát igénylő koleszterinbombát az asztalra tenni. Diéta majd holnaptól. Ma csülök! Ez az étel most nem füstölt csülökből készült, de majd arra is visszatérünk hamarosan.

Elkészítés

  1. A csülköt tisztítsuk és mossuk meg, ha a mérete igényli, daraboljuk.

    Fogunk egy fedővel rendelkező nagy és magas serpenyőt, az aljára egy minimális zsiradékot teszünk, majd bőrével lefelé beletesszük a csülköt, és rádobáljuk a fokhagymagerezdeket. Megpirítjuk a csülök bőrös részét. Nem égetjük le, csak megpirítjuk.
  2. Ha a csülök bőre kicsit megpirult, megszórjuk a csülköt rendesen sóval (nálam ételízesítő), borssal, esetleg egyéb kedvenc fűszereinkkel, majd felöntjük vízzel annyira, hogy majdnem ellepje a húst. Tegyünk a csülökre fedőt, majd közepes tűzön puhulásig főzzük! Ez órákat is jelenthet, de ne legyünk türelmetlenek. Puhuljon meg a csülök. A vizet néha pótoljuk, de elég annyira, hogy a végén a csülök harmadáig érjen. Ne essen szét a csülök, mert még 20-25 perc sütés vár rá, de legyen puha.
  3. Ha a csülök megpuhult, tegyük egy jénai tábla, de más sütő alkalmatosság is megteszi helyette. Lehet akár római tál, de még a serpenyő is, ha bírja a meleget. Fontos, hogy a csülök darabokat úgy fektessük az edényünkbe, hogy a bőre és a zsíros részek felül legyenek. Így szépen meg tud pirulni a bőr, pont annyira amennyire szeretjük.
  4. Öntsük fel a maradék főzőlével, ami ha mindent jól csináltunk már egy sűrű kocsonyaszerű szaft, ami kétharmad részt a csülök kisült zsírja. Maximum feléig, de inkább harmadáig legyen zsíros lé a csülök alatt. Toljuk be a sütőbe és erős tűzön süssük addig a csülköt, ameddig a csülök bőre megpirul. Többször ellenőrizzük, és akkor vegyük ki, amikor eléri azt az állapotot, amilyet szeretnénk. Van aki kevésbé megpirulva szereti, van aki jobban. A sütés általában max. 25 percet vesz igénybe.
  5. Köretnek például készíthetünk hozzá héjában főtt burgonyát.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.