4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
40 perc
Összesen
70 perc
Smarni avagy császármorzsa

Hozzávalók

  • 40
    dkg búzadara – gríz
  • 15
    dkg liszt
  • 5
    dl Tej – tejérzékenyek rizstejjel készíthetik
  • 3
    db tojás
  • 10
    dkg cukor
  • 1
    db citrom – reszelt héja és leve
  • 5
    dkg mazsola
  • 10
    dkg kókusz olaj
Azzal kellene kezdenem a leírást, hogy a smarni egy osztrák eredetű zsírban, vajban, olajban, (a megfelelő anyag kiválasztandó) sült étel, hazánkban császármorzsának is ismerjük, de nem azzal kezdem. :) Nézegettem a recepteket és azt vettem észre, hogy nagyon kevés az olyan édesség, ami egy kiadós leves után feltálalható. Most egy olyan receptet osztok meg az olvasóval, amit soha életemben nem kóstoltam meg, viszont már többször elkészítettem. Nem kóstoltam meg, mert a grízt nem bírom megenni semmilyen formában. Viszont elrontani nem lehet, és az elkészítése nagyon egyszerű. Ha rizstejjel és vaj nélkül készítjük, tejérzékeny betegek is fogyaszthatják.

Elkészítés

  1. A búzadarát (továbbiakban, grízt) egy edénybe tesszük és összekeverjük a sóval és a liszttel, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet.

    Ez után félretesszük egy órára, hogy a gríz jól megdagadjon.

    Egy óra múlva hozzáadjuk a tojások sárgáját, a mazsolát a citrom levét, illetve a lereszelt héját.
  2. A tojások habját jó keményre verjük, majd hozzáadagoljuk a cukrot, amivel tovább verjük, hogy ismét kemény legyen.

    A habot is hozzákeverjük a smarni alaphoz.

    Ha a tésztánk készen van, előveszünk egy olyan edényt, amelynek a fala magas, de jó széles az alja, bizonyára akad ilyen serpenyő a szekrényben.
  3. Olvasszuk, majd hevítsük fel a vajat, de ne forrósítsuk fel, mert könnyen megéghet, öntsük rá a masszát és kezdjük el sütni.

    Kicsit rátehetjük a fedőt, de különös gonddal járjunk el, hogy meg ne égjen, szépen megpirítjuk.
  4. Akkor készültünk el a smarninkkal vagy császármorzsánkkal, ha szép aranyszínűre sikerült sütnünk, és a keverés következtében, kisebb-nagyobb, morzsáira hullik.

    Finom, házi baracklekvárral az igazi, de ha nincs házi, akkor a bolti is megteszi.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.