4 adag
Előkészítés
20 perc
Főzés
40 perc
Összesen
60 perc
Siska avagy Szalagos fánk

Hozzávalók

  • 75
    dkg finomliszt
  • 1
    csipet só
  • 4
    dl langyos tej
  • 3
    dkg friss élesztő
  • 2
    teáskanál porcukor
  • 6
    db tojássárgája
  • 10
    dkg olvasztott vaj
  • 1
    db citrom – reszelt héja
  • 1
    dl rum – nem arcba, tésztába
  • 4
    evőkanál baracklekvár
A farsangi időszak jellegzetes étele a fánk, de az év bármelyik szakában elkészíthető. Könnyű, foszlós tésztája semmihez sem hasonlítható finomság. Nálunk a Felvidéken siskának, Erdélyben pánkónak, a palócok pedig pampuskának nevezik. Sokan azért nem készítenek otthon fánkot, mert félnek, hogy nem kel meg a tészta, vagy nem lesz szalagos a fánk, vagy a tészta túlságosan megszívja magát olajjal. Ezzel a sokszor próbált, bevált, családi recepttel szeretném a félelmeket eloszlatni. Bátran fogjatok hozzá, ha betartjátok a tanácsaimat, a siker garantált!

Elkészítés

  1. 2 dl langyos tejben elkeverünk egy teáskanál porcukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a maradék porcukrot és a sót. A közepébe mélyedést készítünk és ide tesszük a tojás sárgákat, hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a rumot, az olvasztott (de már nem forró) vajat, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt.
  3. Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát. Addig dagasztjuk, amíg közepesen lágy és hólyagos nem lesz és el nem válik az edény falától. A tálat és a tésztánk tetejét megszórjuk kevés liszttel.
  4. A tésztát a tálban, egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra (kb. 2 cm) nyújtjuk. Egy belisztezett pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A kimaradt széleket újra összegyúrjuk és azt is kiszaggatjuk. 10 percig pihenni hagyjuk.
  6. A megkelt fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk. Közben egy nagyobb lábasban (az olaj legalább 3 cm mélységű legyen) melegedni tesszük az olajat.
  7. Közepesen meleg (160°C) olajban kezdjük a sütést. Érdemes az egyenletes hőmérsékletre koncentrálni. A fánknak az az oldala legyen alul, ahol a mélyedés van. Rögtön letakarjuk fedővel. Mikor megfordítjuk a másik oldalára, azt már fedő nélkül süssük. Én azt szeretem, ha a fánkok szép világos színűek, nem sütöm túl barnára.
  8. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
  9. A mélyedésbe rummal elkevert házi baracklekvárt teszünk, tetejét porcukorral meghintjük.
  10. A jó szalagos fánk elkészítéséhez néhány fontos szabályt be kell tartani:
  11. A helység, ahol a fánkot készítjük meleg legyen, a hozzávalók pedig szobahőmérsékletűek legyenek.
  12. A lisztet mindig szitáljuk át.
  13. A rum nem engedi, hogy a tészta magába szívja a zsiradékot.
  14. A fánktésztát ne nyújtsuk, csak éppen simítsuk rajta végig a nyújtófát.
  15. Fontos, hogy az olaj meleg legyen, de ne forró, mert a tészta kívülről megbarnul, megég, belül pedig nyers marad.
  16. Egyszerre csak annyi fánkot tegyünk az olajba, hogy kényelmesen elférjenek, mert sülés közben megnőnek.
  17. Nagyon fontos, hogy a tésztát mindig a lyukas felével lefelé tegyük az olajba, hiszen a felső része könnyebb, így majd ez úszik az olajban, míg a sűrűbb alsó rész tovább tud kelni.
  18. A sülő fánkokat azonnal takarjuk le fedővel és csupán 1,5-2 percig hagyjuk sülni, majd a fedőt levéve a fánkokat fordítsuk meg és fedő nélkül süssük ismét 1,5-2 percig.
  19. A kész fánkokat ne rakjuk egymásra, mert a gőztől megereszkednek.
  20. Csak tálalás előtt, langyosan szórjuk rá a porcukrot, mert a megolvadt cukor eláztatja a tésztát.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Evi

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.