Paradicsomleves Lacika-módra
Hozzávalók
-
2doboz paradicsom konzerv
-
2fej vöröshagyma
-
2gerezd fokhagyma
-
20dkg tehétúró
-
25dkg füstölt szalonna
-
zeller zöld
-
liszt
-
búzadara
-
só
-
bazsalikom
-
őrölt bors
-
szárított petrezselyem
-
ételízesítő
-
cukor
Elkészítés
-
A túrót villával összetörjük, édesítjük cukorral, fűszerezzük ételízesítővel, őrölt fekete borssal, szárított petrezselyemmel és zúzott fokhagymával. Lehet picit édeskésebb, persze ízlés szerint, de a lényeg, hogy ez most fűszeres túrógombóc, ez lesz a levesbetét! Tojás nélkül készítjük, búzadara hozzáadásával tesszük a masszát olyan állagúvá, hogy kifőzhető legyen.
-
Több lépésben adjuk a búzadarát a túróhoz, függően attól, hogy mennyire zsíros-nedves a túró. Hagyjuk állni egy fél órát, akkor jó, ha az edényben újra gyúrva a massza elválik az edény falától. Ha kétségeink vannak az állagát illetően akkor csináljunk próbafőzést egy darabbal, forró, de nem lobogó vízben.
-
Ha netán szétesne, akkor rakjunk még bele búzadarát, amennyiben szükséges fűszerezzük újra mielőtt a levesbe tesszük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, ropogósra sütjük, szűrőlapáttal kiszedjük.
A szalonnazsírban üvegesre pirítjuk a hagymát, felöntjük egy kevés vízzel és zsírjára pirítjuk. -
Beletesszük a paradicsompürét, gyorsan kevergetve rozsda színűre pirítjuk,majd hozzáadunk annyi lisztet, hogy rántás sűrűségű anyagot kapjunk. Kis ideig pirítjuk tovább, majd felöntjük másfél liter csontlével vagy vízzel.
Ízesítjük ízlés szerint cukorral – én egy kicsit édesebben szeretem – kevés bazsalikommal valamint egész zeller zölddel. Lassú tűzön főzzük, közben ha szükséges ízesítjük. -
Amikor jól összefőttek az ízek feljebb emeljük a lángot, a forró, de nem lobogó levesbe beletesszük a közepes golyó nagyságúra formázott fűszeres túrógombócokat, készre főzzük.
-
Tálaláskor meghintjük a levest a kisült szalonnával. Meglepő lehet ez, de nagyon megy hozzá. Így utóbb elgondolkodva simán jó lehet bele a császárszalonna, vagy bármilyen sonka , sőt akár a bevezetőben említett paprikás szalámi szelet is pirítva.
Próbáljátok ki, remélem Nektek is ízleni fog, jó étvágyat hozzá!
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.