4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
210 perc
Összesen
240 perc
Orjaleves

Hozzávalók

  • 2
    kg húsos karajcsont – ( sertésorja)
  • 1
    fej vöröshagyma
  • 4
    sárgarépa
  • 2
    fehérrépa
  • 1
    zeller
  • 1
    karalábé
  • 1
    picike kelkáposzta
  • 2
    egész krumpli
  • 4
    gerezd fokhagyma
  • 2
    ek. vegeta
  • 15
    szem egész bors
  • 2
    ek. majoránna
Nagyon szeretem a leveseket, pláne az olyan típusúakat, amik hasonlítanak a húslevesre. Az elkészítési módja is ugyanaz. Jó sok zöldséggel, sok húsos csonttal. Amikor elkészül a leves, mi kiszedjük a jó kis húsos csontokat, és a zöldséget egy üvegtálra, és úgy gőzölgősen leszopogatjuk a csontról a húst. Ennél finomabbat el sem tudok képzelni. Általában nincs is kedve az embernek másodikat enni, vagy palacsintát, vagy valami egyszerű süteményt süssünk hozzá.

Elkészítés

  1. A karajcsontot hideg vízben tegyük fel főni a lehető legnagyobb leveses fazekunkban, erre azért van szükség, mert a csont sok helyet foglal.
    Ha egy kis marha velőscsonthoz is hozzá tudunk jutni akkor együtt főzzük meg. Mikor elkészültünk a levessel, a velőt óvatosan kiütögetjük a csontból és piritóssal tálaljuk.
  2. Amikor felforrt, alacsony tűzön főzzük tovább, fedő alatt, kb. 3-4 óra kell a főzéshez.
    Közben hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a sárgarépát, fehérrépát hosszában, negyedbe vágva.
    Míg a zellert, a foghagymát, a krumplit és a vöröshagymát egészben.
    Végül, beletesszük a fűszereket, a borsot, a majoránnát, a vegetát, illetve ízlés szerint megsózzuk.
  3. Ha a tetején hab keletkezne, azt kanalazzuk le, ezt csak azért írtam, mert így szokás, ellenben én nem szoktam leszedni a habját, mert gyönyörűen elfő, és a levest úgyis leszűrjük.
  4. Akkor jó a leves, ha a zöldségek teljesen megpuhultak, és a hús leválik a csontról.
    Cérnametélttel vagy csigatésztával tálaljuk.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.