Mindennapi kenyerünk, hagymás kenyér sütőben sütve

Szerző: BeBe
4 adag
Előkészítés
180 perc
Főzés
60 perc
Összesen
240 perc
Mindennapi kenyerünk, hagymás kenyér sütőben sütve

Hozzávalók

  • 1
    kg finomliszt – átszitálva
  • 3
    dkg friss élesztő
  • 1
    kávéskanál cukor
  • 3
    kávéskanál só
  • 1
    fej vöröshagyma – közepes méretű
  • 2
    evőkanál olaj
Bizonyára mindenkinek megfordult már a fejében, hogy sütni kéne egy kenyeret, vagy legalább egyszer kipróbálni. Hát én kipróbáltam, nehéz munka. de nagyon megéri. Van pár tippem, jó tanácsom is hozzá. Ha formában sütjük a kenyeret, a sütőrácsot a középső sínre toljuk, ott a legmegfelelőbb a sütés. Mielőtt megkezdenénk a sütést, a megkelt kenyértésztát vízbe mártogatott kenőtollal kenjük meg, és úgy toljuk be a sütőbe. Ha hirtelen pirulna a kenyérkénk, a tetejére tegyünk alufóliát.

Elkészítés

  1. A kovászhoz 3 dkg friss élesztőt belemorzsolunk egy félliteres edénybe, összekeverjük 1,5 dl langyos vízzel, 1 kávéskanál cukorral és 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszttel, majd meleg helyen állni hagyjuk kb. 1/2 órát, amíg felfut.

    Közben a lisztet kimérjük, ha hideg helyen volt pl. kamrában, langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben, 2 perc a legkisebb teljesítményen, vagy egy tálban tegyük meleg helyre a kovász felfutásáig.
    A lisztet és a kovászt 3 kiskanál sóval és kb. 2-3 dl vízzel eldolgozzuk, hogy egynemű masszát kapjunk.
  2. Majd hozzáadjuk az olajon megpirított hagymát.

    Addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz a tészta.
    A tetejét megszórjuk liszttel, leterítjük konyharuhával, és 1 órát állni hagyjuk.

    Amikor duplájára nőtt, még egyszer alaposan átdagasztjuk.

    Olajjal kikent tepsire tesszük, betakarjuk.
  3. Kb. fél órán keresztül meleg helyen pihentetjük.
    A sütőbe egy forró vízzel telt edényt helyezünk, nem melegítjük elő a sütőt, hanem amikor berakjuk a tésztát a sütőbe, akkor gyújtjuk be.

    190 fokon 45-60 percig sütjük.
  4. A megsült kenyeret vizes kenőtollal megkenjük, és rácsra rakjuk hűlni.

    Ha már teljesen kihűlt konyharuhába csomagolva tesszük a kenyértartóba.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.