4 adag
Előkészítés
20 perc
Főzés
15 perc
Összesen
35 perc
Mákos tészta

Hozzávalók

  • 25
    dkg széles metélt – Gyermelyi
  • olaj
  • 20
    dkg darált mák
  • 15
    dkg porcukor
A diós tészta receptjét már korábban leírtam, úgy gondoltam, hogy a mákos tésztáé sem hiányozhat. Ezt a receptet is úgy írtam le, hogy az, aki nem konyhatündérnek született, vagy éppen most ismerkedik a konyha rejtelmeivel. Tipp: Sokáig ne hagyjuk a hűtőbe a darált mákot, mert egy idő után megkeseredik, és akkor már semmire sem használható. Célszerűbb olyan mákot vásárolni, amit darálni kell, persze csak akkor, ha van lehetőségünk megdarálni.

Elkészítés

  1. Egy fazékban odateszünk a vizet, amibe majd a mákos tésztánk alapját a tésztát megfőzzük.
  2. Teszünk a vízbe 2 fakanál sót és pár csepp olajat (utóbbit azért, hogy ne ragadjon össze a tészta).
  3. Amíg a víz felforr, ha darálatlan mákot vásároltunk, akkor ledaráljuk, persze csak akkor, ha van otthon mákdarálónk. Mi kávédarálót használunk erre a célra, mákdarálót a nagymamámnál láttam utoljára, nem tudom, hogy egyáltalán kereskedelemben kapható-e még egyáltalán.
  4. Mikor a víz felforrt a tésztát beleöntjük, és fakanállal belenyomkodjuk a vízbe. A csomagoláson megtaláljuk a főzési időt, de magunk is meggyőződhetünk attól, hogy a tészta megfőtt-e. Ezt a következőképpen tehetjük meg. Emeljünk ki egy szál tésztát, és egy deszkán vágjuk ketté, ha nincs már fehér csík a közepén, akkor át van főve. Csak akkor szűrjük le a tésztát, ha megkóstoltuk, és meg van főve. Ahogy a szűrőkanálba öntjük, hideg vízzel leöblítjük, majd egy előre odakészített edénybe, amibe egy kis olajat öntöttünk, (2 evőkanálnyit) beletesszük.
  5. A cukrot a darált mákkal összekeverjük és tálaláskor a tészta tetejére teszünk belőle, ízlés szerint. Mi nem szeretjük nagyon édesen, azért ha valaki úgy szereti, annak több cukrot kell a mákhoz kevernie. Étkezés után ne felejtsünk el fogat mosni.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.