4 adag
Előkészítés
120 perc
Főzés
30 perc
Összesen
150 perc
Lekváros bukta

Hozzávalók

  • 1
    kg liszt
  • 12
    dkg margarin
  • 16
    dkg cukor
  • 1
    vaníliás cukor
  • 4
    dkg élesztő – szárított is jó
  • 3
    kávéskanál só
  • 3
    tojás sárgája
  • 3
    dl langyos tej
  • 4
    dl langyos víz
  • 2
    evőkanál olaj
  • 1
    citrom citrom – reszelt héja (kihagyható)
Ha egy kiadós levest készítünk ebédre, sokszor elgondolkozunk azon, hogy mi az, amit készíthetünk mellé. Húst nem szeretnénk, mert úgysem enne belőle senki rendesen, ugyanis egy gulyás vagy bableves éppen elég nehéz a gyomornak. Tehát valami sütiféle kell. Ilyenkor lehet csinálni egy jó kis lekváros buktát, nem ismerek olyan családot, ahol ne szeretnék. Na jó, ha nem lekvárral, lehet mással is. Például almával, az alma töltelék receptjét megtaláljuk az almás pite receptjénél. De egy jó kis áttört, citromhéjjal ízesített túróval is. Nálunk mindegy mivel van töltve, szinte még melegen elfogy.

Elkészítés

  1. Lisztet a sóval, a cukorral és az élesztővel összekeverjük egy tálban.
  2. Ha hagyományos élesztőt használunk, akkor langyos enyhén cukrozott tejben megfuttatjuk.
  3. A margarint langyosra olvasztjuk vagy pici apró kockákra vágjuk.
  4. A tojás sárgákat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a tejet, meglangyosítjuk, és kézi mixerrel összekeverjük. Ha nincs mixerünk, akkor egy fakanállal, lehetőleg ne azzal, amivel előző nap valami zsíros ételt főztünk.
  5. Az egészet a fakanállal alaposan kidolgozzuk.
  6. Ha van robotgépünk, akkor a dagasztó funkciót használjuk hozzá.
  7. Közben adagolva annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk, ez olyan 3-4 dl lehet.
  8. Beleöntünk 2 kanál olajat a tésztába, alaposan beledolgozzuk, és 20 percet pihentetjük, lefedve, langyos, huzatmentes helyen.
  9. Van egy biztos tippem a huzatmentes pihentetésre a mikrohullámú sütőnket legalacsonyabb fokozatára állítjuk, és 5 percre elindítjuk, majd hagyjuk benne, mert ott huzatmentes helyen van.
  10. Amikor megkelt, kiborítjuk a gyúródeszkára, 1,5 cm vastagra nyújtjuk és 5*8 cm-es részekre vágjuk, sütésálló lekvárral, almával, vagy túróval megtöltjük, majd még 15 percet, pihentetjük.
  11. Kétszer lekenjük a kissé felvert tojásfehérjével, az oldalát olajjal kenegetjük, hogy ne ragadjanak össze.
  12. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük.
  13. Gyorsan megsül, fél szemünket le se vegyük róla!
  14. Még forrón ha van hozzá kedvünk, hogy dekoratívabb legyen lekenhetjük kevéske cukros tejjel.
  15. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.