Krumplifőzelék kicsit másként fasírttal
Hozzávalók
-
1kg burgonya
-
1fej vöröshagyma
-
2gerezd fokhagyma
-
1teáskanálnyi őrölt fűszerpaprika
-
1doboz tejföl – (2-2,5 dcl)
-
1evőkanál mustár
-
3közepes babérlevél
-
50dkg darált hús
-
2db tojás
-
1fej vöröshagyma
-
1kifli vagy zsemle
-
4gerezd fokhagyma
-
kókusz olaj
-
só
-
majoránna
-
bors
-
pirospaprika
-
majoránna
-
zsemlemorzsa
Elkészítés
-
K R U M P L I F Ő Z E L É K
-
A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, kevés olajon puhára dinszteljük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát és gyorsan elkeverjük. Kevés vizet öntünk rá.
-
Hozzáadjuk a zúzott (vagy nagyon apróra vágott) fokhagymát, a babérlevelet és a hámozott, kockákra vágott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi és megsózzuk. Teljesen puhára főzzük.
-
Ha megfőtt, sűrítjük: Kivesszük a krumpli egy részét kevés lével (2-3 merőkanálnyit), majoránnával ízesítjük, elkeverjük, majd kézi botmixerrel pürésre törjük, egészen krémesre. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük és a lábasban lévő krumplihoz adjuk (rántás helyett).
-
Kiforraljuk, pár perc és kész.
-
F A S Í R T:
-
A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, és a vízben áztatott majd kinyomkodott kiflit (vagy zsemlét). A hagymát és a fokhagymát belereszeljük (ne legyen zavaró, ha nagyobb hagymadarabkákra harapunk). Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, kézben szétmorzsolt majoránnával. Jól összedolgozzuk.
-
Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, majd enyhén meghempergetjük zsemlemorzsában.
-
Ezután olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre téve lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot. (Nem kell túl nagy lángon sütni, mert akkor a külseje megég, a közepe pedig nyers marad. Akkor jó, ha kettétörve a közepe nem rózsaszínű.)
-
Jó étvágyat kívánok!
Vélemények
További a szerzőtől – Evi
Almás bukta
A hagyományos lekváros és túrós bukta mellett szoktam sütni – főleg télen, mikor sok az alma a kamrában – almás buktát is. Nagyon egyszerű elkészíteni és minden...
Almás pite leveles tésztából pudinggal és babapiskótával
Ez a sütemény nagyon finom és egyszerű elkészíteni. Különböző variációkban készítik el. Most megosztom Veletek az én receptemet. Ha véletlenül még nem sütöttete...
Csallóközi szoté
Sokan szeretjük a pörkölteket, szaftos húsokat. A szoté is valami ilyesmi. A csallóközi szoté – eredeti recept szerint bélszínből készül – Csallóközben (Felvidé...
Egybefasírt meglepivel
Az egybe fasírtról általában a hagyományos, főtt tojással töltött, ún. Stefánia vagdalt jut az ember eszébe. Én szeretem változatosan elkészíteni az ételeket, a...
Diós stangli
A diós stangli az egyik legegyszerűbb és legfinomabb karácsonyi édesség. Anyukám készítette évtizedek óta. Kiskoromtól az első számú kedvencem. Érdemes karácson...
Feketehegyi szelet
Finom húsétel, nem csak profiknak. Érdemes kipróbálni, garantált a sikere!
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.