Káposztás tészta /cvekedli/ bacon-nel

Szerző: BeBe
4 adag
Előkészítés
50 perc
Főzés
30 perc
Összesen
80 perc
Káposztás tészta /cvekedli/ bacon-nel

Hozzávalók

  • 50
    dkg nagykockatészta – gyermelyi
  • 1
    fej káposzta
  • 3
    evőkanál olaj
  • őrölt bors
  • 1
    csomag bacon
  • cukor – ha valaki úgy szereti
  • tejföl
A káposztás tészta /cvekedli/ a tésztából készült ételek egyik legfinomabbika. Tipikus magyar étel. Körülnéztem külföldi oldalakon is és ott is így emlegetik. A káposztás tésztát többféle ízesítéssel fogyasztjuk. Mi a sós, borsos, baconos mellett szavazunk, de van, aki a cukrosért van nagyon oda. Nem tudtuk a neten lenyomozni, hogy a cvekedli honnan származik, de itt ragadom meg az alkalmat, hogy ha valamelyik olvasónk tudja, kérem, írja meg nekünk. Visszatérve a káposztás tésztára, tavasszal a zsenge kis káposztából, vagy karalábéból, fenséges ebédet vagy vacsorát tehetünk az asztalra. Ha még ízletesebbre szeretnénk készíteni, ne sajnáljunk egy kis bacont megsütve rászórni vagy belekeverni a kész ételbe, tényleg nagyon merem ajánlani.

Elkészítés

  1. A káposztát lereszeljük és besózzuk, hagyjuk állni kb. 30 percig (vagy amíg kellő mennyiségű levet enged), majd a levétől kicsavarjuk.
  2. Kevés zsiradékon megpároljuk, illetve, én így jobban szeretem, kicsit megpirítjuk, őrölt borssal ízesítjük.
  3. A bacont kockára vágjuk, pirosra sütjük és félretesszük, majd a káposztás tészta elkészültekor rászórjuk a tetejére, vagy hozzákeverjük az ételhez.
  4. Eközben odarakunk egy nagy edénybe vizet és felforraljuk.
  5. Teszünk a vízbe 2 kanál olajat, hogy a tészta ne ragadjon össze, illetve sót, hogy a káposztás tésztánknak finom íze legyen.
  6. Amikor a tésztánk megfőtt, akkor leszűrjük és leöblítjük, majd a megpirított káposztához keverjük.
  7. Ha alaposan összekevertük, tálalhatjuk plusz őrölt borssal vagy cukorral esetleg tejföllel. Mi a baconra esküszünk, isteni ízt ad neki.
  8. Egészségesebbé tehetjük azáltal, hogy teljes kiőrlésű durum tésztát használunk, cukor helyett pedig fruktózt.
  9. Tavasszal, zsenge karalábéval szoktuk helyettesíteni a káposztát, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.
  10. Ha durum tésztából és kókuszolajjal készítjük, egészségesebb étel kerülhet az asztalra.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.