Hortobágyi palacsinta
Hozzávalók
-
1db csirke – kb. 1,5 kg-os
-
3fej vöröshagyma
-
4db zöldpaprika
-
2dl tejföl
-
3db paradicsom
-
3dl tejszín
-
étkezési keményítő
-
olaj
-
só
-
fokhagyma
-
őrölt kömény
-
fűszerpaprika
-
petrezsely
Elkészítés
-
Palacsintát készítünk a hagyományos módon, ehhez a hús és mártás mennyiséghez kb. 15-20 db fog kelleni.
-
A hagymát finomra vágjuk, a csirkét megtisztítjuk és feldaraboljuk. A zöldpaprikát kimagozzuk, a paradicsomot kicsumázzuk, majd mindet (paradicsomból csak két darabot!) apró kockákra vágjuk. Ennél az ételnél nem szoktam a paradicsom héját lehúzni, mert úgyis szűrve lesz a szaft.
-
Pörköltalapot készítünk, olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, levesszük a lángról, megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel és visszatéve a tűzre zsírjára pirítjuk.
-
A pörköltalapba helyezzük a feldarabolt csirkét, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával és kevés őrölt köménnyel, felöntjük kevés vízzel és pároljuk. Ha zsírjára sült pótoljuk a folyadékot és óvatos kevergetés mellett tovább pároljuk, a szakaszos pirítást többször ismételjük.
-
Amikor kb. félig megpuhult a csirke beletesszük az apró kockákra vágott zöldpaprikát és a 2 db paradicsomot (a többit tálaláskor díszítésre használjuk), ha szükséges sózzuk és készre pároljuk.
-
Amikor elkészült kivesszük a húsokat a lábosból, hagyjuk kihűlni, majd ha kihűlt lefejtjük a csontokról és nagyon apró darabokra, finomra vágjuk.
-
Közben a visszamaradt pörköltlét kicsit felöntjük vízzel és tovább főzzük, így a paprika még jobban szétfő, sűrűsödik a mártás.
-
A jól összeforralt mártást szitán átszűrjük, én a még az esetlegesen egyben maradt paprika és paradicsom húst is át szoktam passzírozni.
-
Az átszűrt mártást visszatesszük a tűzre, felforraljuk, majd behabarjuk.. A habarást nem liszttel, hanem étkezési keményítővel szoktam csinálni, ebben az esetben kicsit másképp, mert a keményítőt nem kell már csak pár percig forralni, a jófajta mártást pedig én még legalább egy negyed órán át szoktam összefőzni. Tehát: a tejfölt (1 dl tejfölt használok csak el, a többi a kész, feltálalt ételre kerül majd!) vízzel és némi mártással egy pohárban simára, egyneműre keverjük majd folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a mártásba, jól összekeverjük, majd felöntjük a tejszínnel. Szükség szerint sózzuk, és lassan forraljuk.
-
Miközben a mártás forr, egy tálba szedjük a finomra vágott csirkehúst, merünk rá a mártásból egy keveset, annyit, hogy jól kenhető tölteléket kapjunk.
-
A jól összeforralt tejszínes-tejfölös mártást besűrítjük: kevés hideg vízben jól elkeverünk 2-3 evőkanál keményítőt, majd beleöntjük a forrásban lévő mártásba. Ha kell még egyszer ízesítjük sóval és belehintjük a finomra vágott petrezselymet, így néhány perc alatt készre, tejszín sűrűségűre forraljuk.
-
Lehet tálalni! Mikóban felmelegítjük a palacsintákat és a húsos tölteléket. Én a palacsintát miután megkentem a töltelékkel háromszög alakúra szoktam hajtani. Tányérra helyezzük a betöltött, összehajtogatott palacsintákat, bevonjuk a sűrű tejszínes mártással, meglocsoljuk egy teáskanál tejföllel, díszítjük vékonyra vágott paradicsomkarikákkal és petrezselyem zölddel és máris kezdődhet a lakoma.
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Kapcsolódó receptek
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...