Hozzávalók
-
50dkg darált lapocka
-
7ek főtt rizs
-
2db vöröshagyma
-
2gerezd fokhagyma
-
3ek kóluszolaj
-
5dkg füstölt szalonna
-
1db tojás
-
1dl tejföl
-
1dl főzőtejszín
-
1,5ek finomliszt
-
1kk majoránna
-
1csipet őrölt kömény
-
só
-
őrölt bors
-
delikát
Elkészítés
-
A főtt rizst hozzáadjuk, a darált húshoz, megsózzuk, megborsozzuk. A megtisztított és lereszelt vagy nagyon finomra vágott hagymát meg a zúzott fokhagymát egy kevés olajon, serpenyőben megfuttatjuk, így keverjük a húsos masszához. A majoránnával fűszerezzük, a tojást beledolgozzuk. A masszából nedves kézzel 15 gombócot formálunk.
-
Egy akkora lábasban, amekkorában éppen elférnek egymás mellett a húsgombócok, 6 deci vizet forralunk, 1 kiskanál sót szórunk bele. A gombócokat belerakjuk. (Ha kisebb az edény, a gombócok egymásra kerülnek, így a szükségesnél több víz kell rájuk.) Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, 35 perc alatt puhára főzzük. A gombócokat kiemeljük belőle.
-
A mártáshoz a szalonnát apró (félcentis) kockákra vágjuk, egy lábasban, az olajon kevergetve kisütjük, majd a fölaprított vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát is rádobjuk. Kevergetve megfonnyasztjuk, a tűzről lehúzzuk.
A pirospaprikával meghintjük, a húsgombócok főzőlevét rászűrjük, a köménnyel meg az ételízesítővel fűszerezzük. Néhány percnyi forralás után a tejföllel és a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük, a húsgombócokra öntjük vagy szűrjük. -
A mártást fölaprított kaporral is fűszerezhetjük és idényben 1-1 apróra vágott paprikát és paradicsomot is főzhetünk bele, így íze markánsabb, magyarosabb.
Vélemények
További a szerzőtől – BeBe
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...
Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...
Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.
Hókifli a nagyitól, puha omlós, illatos
10 hét és itt a karácsony, nagyon sokan édes süti gyanánt hókiflit sütnek. Mi is nagyon szeretjük.
Kapcsolódó receptek
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...