4 adag
Előkészítés
20 perc
Főzés
50 perc
Összesen
70 perc
Hortobágyi húsgombóc

Hozzávalók

  • 50
    dkg darált lapocka
  • 7
    ek főtt rizs
  • 2
    db vöröshagyma
  • 2
    gerezd fokhagyma
  • 3
    ek kóluszolaj
  • 5
    dkg füstölt szalonna
  • 1
    db tojás
  • 1
    dl tejföl
  • 1
    dl főzőtejszín
  • 1,5
    ek finomliszt
  • 1
    kk majoránna
  • 1
    csipet őrölt kömény
  • őrölt bors
  • delikát
Darált húsból általában a szokásos ételeket szoktuk elkészíteni, de most valami mást szerettem volna, nem olyat amit már sokszor ettem. Így találtam rá erre a nagyon finom húsgombócos ételre.

Elkészítés

  1. A főtt rizst hozzáadjuk, a darált húshoz, megsózzuk, megborsozzuk. A megtisztított és lereszelt vagy nagyon finomra vágott hagymát meg a zúzott fokhagymát egy kevés olajon, serpenyőben megfuttatjuk, így keverjük a húsos masszához. A majoránnával fűszerezzük, a tojást beledolgozzuk. A masszából nedves kézzel 15 gombócot formálunk.
  2. Egy akkora lábasban, amekkorában éppen elférnek egymás mellett a húsgombócok, 6 deci vizet forralunk, 1 kiskanál sót szórunk bele. A gombócokat belerakjuk. (Ha kisebb az edény, a gombócok egymásra kerülnek, így a szükségesnél több víz kell rájuk.) Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, 35 perc alatt puhára főzzük. A gombócokat kiemeljük belőle.
  3. A mártáshoz a szalonnát apró (félcentis) kockákra vágjuk, egy lábasban, az olajon kevergetve kisütjük, majd a fölaprított vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát is rádobjuk. Kevergetve megfonnyasztjuk, a tűzről lehúzzuk.
    A pirospaprikával meghintjük, a húsgombócok főzőlevét rászűrjük, a köménnyel meg az ételízesítővel fűszerezzük. Néhány percnyi forralás után a tejföllel és a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük, a húsgombócokra öntjük vagy szűrjük.
  4. A mártást fölaprított kaporral is fűszerezhetjük és idényben 1-1 apróra vágott paprikát és paradicsomot is főzhetünk bele, így íze markánsabb, magyarosabb.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.