4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
10 perc
Összesen
40 perc
Gyros – diétához is

Hozzávalók

  • 4
    csirkecomb – felső
  • lilahagyma
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • uborka
  • paradicsom
  • saláta
  • pita
  • gyrosfűszer
  • joghurt – natur
  • bors
  • kapor
  • chili – valamilyen csípőspaprika-krém
A Gyros lehet könnyű, diétás étel is, ha kissé lazábban értelmezzük az alapanyagot, és igyekszünk a kalóriákat mellőzni amennyire lehet. Ennek érdekében használjunk csirke, vagy pulykamellet, esetleg csirkecombot, valamint mellőzzük a sült krumplit, és elégedjünk meg a zöldségkörettel. A gyros elkészítése nem kíván sem nagy szakértelmet, sem sok időt, mivel egy otthoni vacsorához nem szükséges 20 kilós hústoronnyal birkóznunk, elég ha előveszünk egy serpenyőt. A gyros elkészítéséhez húsból általában kevesebbre van szükségünk, mint ahogy előzőleg gondoljuk, ugyanis a sok zöldség mellé nem kell fejenként fél kilónyi húscafatot az arcunkba tolni. Zöldség köretnek leginkább paradicsomot, uborkát, lila hagymát, jég- vagy egyéb salátát javaslok, de a tzatziki is népszerű választás mellé.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető étel a gyros, ami lehet diétás étel is, odafigyelünk egy kicsit.

Elkészítés

  1. A hús vágjuk vékony csíkokra, vagy olyan darabokra, amelyeket szívesen látnánk a gyrosunkban. Szórjuk be gyros fűszerrel, és forgassuk össze fokhagymaporral, vagy kinyomott fokhagymával. Hagyjuk a húst pihenni a hűtőben 20-30 percet, hogy átjárja a gyros fűszer és a fokhagyma íze.
  2. Amíg a hús a hűtőszekrényben pihen, összevághatjuk a zöldségünket, nekünk tetsző darabokra.
  3. Az öntethez a keverjünk egy doboz joghurtot és egy doboz tejfölt. Ha diétázunk, akkor lehet csak joghurt, tejföl nélkül, nem rosszabb semmivel. Az öntetbe aprítsunk bele egy kis friss vagy szárított kaprot, nyomjunk bele fokhagymát, vagy fokhagyma granulátumot, sózzuk, borsozzuk, és kész is.
  4. Ha teszünk bele sózott, reszelt, kinyomott uborkát akkor tzatzikit készítettünk hozzá, amit szintén szívesen adnak hozzá sok helyen, de mi most uborka nélkül csak az öntetet használjuk.
  5. A csípős öntet elkészítése a legegyszerűbb. A legtöbb gyrosos egyszerűen felvizezi az erős pistát, vagy egyéb csípőspaprika-krémet. Tegyünk mi így!
  6. Vegyük elő a húst a hűtőből, és tegyük a serpenyőbe, majd süssük meg. Piruljon meg de ne égjen oda. Ne süssük túl nagy lángon. Én annyival változtattam a dolgon, hogy amikor a hús elkezdett sülni, dobtam rá egy fej összevágott hagymát, hogy a hagymamániámat is kiélhessem.
  7. Nem maradt más, mint a tálalás. A tál aljára készítsünk salátaágyat, egyik oldalra rendezzük szépen a húst, köré pedig a zöldségeket, majd öntsük le a gyros tálunkat előbb a joghurtos öntettel, majd a csípőssel, legalábbis aki szereti csípősen. Én nagyon.
  8. Tegyük a pitát mikróba 30 mp-re, majd ezzel kész is a gyros tál. Nálam került rá néhány csipet reszelt parmezán sajt, de ez teljesen felesleges volt, nem adott hozzá semmi pluszt, anélkül is ugyanolyan finom.
  9. Jó étvágyat!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.