Hozzávalók
-
60dkg marhahús
-
5dkg zsír
-
5db krumpli – közepes
-
2db vöröshagyma – nagyobb vagy 3 kisebb
-
2db zöldpaprika
-
2db paradicsom – lehetőleg érett
-
2evőkanál pirospaprika
-
2gerezd fokhagyma
-
1fél zeller – + a zellerlevél
-
köménymag
-
bors – egész
-
só
-
1db tojás
-
liszt
Elkészítés
-
A marhahúst alaposan megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
A hagymát szintén megtisztítjuk és kockákra vágjuk, majd beletesszük az edénybe, amibe a levest főzzük, és amibe előzőleg a zsírt felolvasztottuk. -
A hagymát üvegesre pároljuk, és rádobjuk a kockára vágott húst.
Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, azzal is alaposan elkeverjük. -
A húst megforgatjuk ebben a hagymás-paprikás zsírban, belevágjuk a héjától megszabadított paradicsomokat, illetve a feldarabolt paprikát..
Előveszünk egy „tea golyót” és beletesszük a köményt illetve az egész borsot, figyelmesen lezárjuk, hogy a fűszer ne, csak az íze tudjon kiszökni a golyóból. -
A nagymamámnak nem volt ilyen golyója, Ő méterben vett fehér vásznat, mosószappannal alaposan átmosta, öblítette, majd kis négyszögekre vágta. Ebbe csomagolta a fűszert, egy cérnaszállal összefogta, hogy ne hulljon szét, majd mikor a leves elkészült egyben kidobta.
-
Megsózzuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen, hogy csak ellepje. Ha időközben elpárolog a lé egy része, akkor azt pótoljuk.
Sorsára hagyjuk a gulyás alapunkat, amíg csendesen fő, megtisztítjuk a többi zöldséget.
Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket és a krumplit, ekkor ismét felengedjük vízzel.
Ismét sorsára hagyjuk, had főjön jó puhára a zöldség és a hús is. -
Az apukám ekkor kezdte el a csipetkét gyártani, én csak egy tojásból nokedlit szoktam
Felütjük a tojást, és összekeverjük annyi liszttel, hogy kanállal szaggatható állagú legyen, vagyis ne legyen folyós. -
Amikor a leves főzését befejeznénk, még beleszaggatjuk a forrásban lévő lébe a nokedlit. Hagyjuk pár percig lassan forrni majd lehúzzuk a tűzről és tálaljuk.
Tejföllel meglocsolhatjuk a tetejét, esztétikus és van, aki így szereti.
Vélemények
További a szerzőtől – BeBe
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...
Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...
Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.
Hókifli a nagyitól, puha omlós, illatos
10 hét és itt a karácsony, nagyon sokan édes süti gyanánt hókiflit sütnek. Mi is nagyon szeretjük.
Kapcsolódó receptek
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...