4 adag
Előkészítés
40 perc
Főzés
150 perc
Összesen
190 perc
Gulyásleves

Hozzávalók

  • 60
    dkg marhahús
  • 5
    dkg zsír
  • 5
    db krumpli – közepes
  • 2
    db vöröshagyma – nagyobb vagy 3 kisebb
  • 2
    db zöldpaprika
  • 2
    db paradicsom – lehetőleg érett
  • 2
    evőkanál pirospaprika
  • 2
    gerezd fokhagyma
  • 1
    fél zeller – + a zellerlevél
  • köménymag
  • bors – egész
  • 1
    db tojás
  • liszt
Ha a húsleves a levesek királya, akkor a gulyásleves a levesek királynője. Egyenesen imádom. Amikor apukám még élt mindig ő csinálta hozzá a csipetkét. Sajnos azóta nem ettem olyan kis formás csipetkéket, én nem szoktam készíteni, mert nem tudom olyan szép egyformára csinálni. Inkább egy tojásból készítek apró nokedlit de, ízlés szerint bármilyen tésztával megehető.

Elkészítés

  1. A marhahúst alaposan megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
    A hagymát szintén megtisztítjuk és kockákra vágjuk, majd beletesszük az edénybe, amibe a levest főzzük, és amibe előzőleg a zsírt felolvasztottuk.
  2. A hagymát üvegesre pároljuk, és rádobjuk a kockára vágott húst.
    Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, azzal is alaposan elkeverjük.
  3. A húst megforgatjuk ebben a hagymás-paprikás zsírban, belevágjuk a héjától megszabadított paradicsomokat, illetve a feldarabolt paprikát..
    Előveszünk egy „tea golyót” és beletesszük a köményt illetve az egész borsot, figyelmesen lezárjuk, hogy a fűszer ne, csak az íze tudjon kiszökni a golyóból.
  4. A nagymamámnak nem volt ilyen golyója, Ő méterben vett fehér vásznat, mosószappannal alaposan átmosta, öblítette, majd kis négyszögekre vágta. Ebbe csomagolta a fűszert, egy cérnaszállal összefogta, hogy ne hulljon szét, majd mikor a leves elkészült egyben kidobta.
  5. Megsózzuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen, hogy csak ellepje. Ha időközben elpárolog a lé egy része, akkor azt pótoljuk.
    Sorsára hagyjuk a gulyás alapunkat, amíg csendesen fő, megtisztítjuk a többi zöldséget.
    Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket és a krumplit, ekkor ismét felengedjük vízzel.
    Ismét sorsára hagyjuk, had főjön jó puhára a zöldség és a hús is.
  6. Az apukám ekkor kezdte el a csipetkét gyártani, én csak egy tojásból nokedlit szoktam
    Felütjük a tojást, és összekeverjük annyi liszttel, hogy kanállal szaggatható állagú legyen, vagyis ne legyen folyós.
  7. Amikor a leves főzését befejeznénk, még beleszaggatjuk a forrásban lévő lébe a nokedlit. Hagyjuk pár percig lassan forrni majd lehúzzuk a tűzről és tálaljuk.
    Tejföllel meglocsolhatjuk a tetejét, esztétikus és van, aki így szereti.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.