4 adag
Előkészítés
20 perc
Főzés
25 perc
Összesen
45 perc
Gőzgombóc vaníliasodóval

Hozzávalók

  • 50
    dkg liszt – 010
  • 10
    dkg szilvalekvár
  • 3
    dkg vaj
  • 2,5
    dkg élesztő
  • 2,5
    dkg cukor
  • 2,5
    dl langyos tej
  • 1
    db tojás
  • 1
    db citrom
  • csokireszelék
  • sodóhoz:
  • 3
    db tojás sárgája
  • 3
    tk étkezési keményítő – vagy liszt
  • 5
    dl Tej
  • 6
    dkg cukor
  • 1
    zacskó vaníliáscukor
  • 1
    tk vaníliaőrlemény – vagy aroma
Valójában a bolt hűtőpultjából is kiemelhetjük, de az nem olyan mint amit otthon készítünk. A házi gőzgombóc sokkal finomabb mint a bolti, és a vaníliasodót úgyis el kell készítenünk, ezt abban az egy órában el készíthetjük, amíg kel a tészta.

Elkészítés

  1. A gőzgombóc kelt tésztából készül. Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe beletettük a cukrot előzőleg. Érdemes mikróba helyezni a keverékkel megtöltött bögrét. Amíg felfut, addig mérjük ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsük egy tálba, a közepébe vájjunk egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsük.
  2. Adjuk hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeljük rá a citrom héját, majd dolgozzuk masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Ez után egy laza szövetű konyharuhával fedjük le, előtte szórjunk egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen kelesszük a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükség.
  3. Amikor letelt és a tészta szépen megnőtt, lisztezett deszkán tekerjük hengerré, majd vágjunk belőle egységes méretű szeleteket. Töltsük meg szilvalekvárral, majd készítsünk belőlük gombócot.
  4. A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre.
    Két nagy, egymásra tehető fazékra is szükség van. Az egyikbe 2 liter vizet töltünk, rákötünk egy konyharuhát. Ha felforrt, rátesszük a gombócok egy részét. A másik fazekat a tetejére tesszük. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat.
  5. Sodó elkészítése:
  6. A sárgákat csomómentesre keverjük a cukrokkal, az őrleménnyel vagy aromával és a liszttel vagy keményítővel. Apránként hozzáadjuk a tejet és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik kissé. Ha nem szeretnénk sodót készíteni mellé, akkor egy hígabbra főzött vaníliás puding is jól passzol az ételhez.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.