Gőzgombóc vaníliasodóval
Hozzávalók
-
50dkg liszt – 010
-
10dkg szilvalekvár
-
3dkg vaj
-
2,5dkg élesztő
-
2,5dkg cukor
-
2,5dl langyos tej
-
1db tojás
-
1db citrom
-
csokireszelék
-
sodóhoz:
-
3db tojás sárgája
-
3tk étkezési keményítő – vagy liszt
-
5dl Tej
-
6dkg cukor
-
1zacskó vaníliáscukor
-
1tk vaníliaőrlemény – vagy aroma
Elkészítés
-
A gőzgombóc kelt tésztából készül. Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe beletettük a cukrot előzőleg. Érdemes mikróba helyezni a keverékkel megtöltött bögrét. Amíg felfut, addig mérjük ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsük egy tálba, a közepébe vájjunk egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsük.
-
Adjuk hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeljük rá a citrom héját, majd dolgozzuk masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Ez után egy laza szövetű konyharuhával fedjük le, előtte szórjunk egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen kelesszük a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükség.
-
Amikor letelt és a tészta szépen megnőtt, lisztezett deszkán tekerjük hengerré, majd vágjunk belőle egységes méretű szeleteket. Töltsük meg szilvalekvárral, majd készítsünk belőlük gombócot.
-
A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre.
Két nagy, egymásra tehető fazékra is szükség van. Az egyikbe 2 liter vizet töltünk, rákötünk egy konyharuhát. Ha felforrt, rátesszük a gombócok egy részét. A másik fazekat a tetejére tesszük. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat. -
Sodó elkészítése:
-
A sárgákat csomómentesre keverjük a cukrokkal, az őrleménnyel vagy aromával és a liszttel vagy keményítővel. Apránként hozzáadjuk a tejet és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik kissé. Ha nem szeretnénk sodót készíteni mellé, akkor egy hígabbra főzött vaníliás puding is jól passzol az ételhez.
Vélemények
További a szerzőtől – BeBe
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...
Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...
Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.
Hókifli a nagyitól, puha omlós, illatos
10 hét és itt a karácsony, nagyon sokan édes süti gyanánt hókiflit sütnek. Mi is nagyon szeretjük.
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.